mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Torcik bakaliowy Mariel

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam torty , a to moje kolejne dzieło.

Torcik bakaliowy Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik bakaliowy Mariel

 

  • 5 szt. jajka,
  • 250 gram mąka,
  • 250 gram cukier,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 100 gram rodzynki,
  • 50 gram orzechy laskowe,
  • 100 gram orzechy włoskie,
  • 1 szt. Czekolada tabliczka,
  • 1 szt. margaryna,
  • 1 szt. budyń waniliowy,
  • 2 szt. żółtka,
  • 2 łyżki mąka,
  • 4 łyżki rum,
  • 1/2 l mleko,
  • 200 gram cukier puder,
  • 150 ml kawa

 

Sposób przygotowania:

Torcik bakaliowy Mariel
Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie około godziny , następnie przelewamy na sito i zostawiamy do ocieknięcia. Przygotowujemy biszkopt . rozbijamy jajka .Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , dodajemy , cukier następnie żółtka , następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i dwie łyżki wody , miksujemy tak by wszystko ładnie się ze sobą połączyło.. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownice wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 minut .Pieczemy około 30 minut. Upieczony biszkopt zostawiamy do wystygnięcia , następnie przekrawamy go na 3 części. Orzechy i czekoladę kroimy na drobno. Przygotowujemy masę ,odlewamy pół szklanki mleka resztę gotujemy , do odlanego wsypujemy budyń , 2 łyżki mąki oraz żółtka dokładnie mieszamy pozbywając się grudek i zalewamy gotujące się mleko , dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem , wystudzony budyń po łyżce dodajemy do utartej margaryny Gdy masa jest już gotowa , odkładamy trzy łyżki masy ,następnie kolejno dodajemy wszystkie orzechy,rodzynki i czekoladę oraz 2 łyżki rumu .Dokładnie ucieramy. Parzymy mocną kawę i dodajemy rumu i mamy poncz , Pierwszy płat biszkopta układamy na stałym podłożu , nasączamy ponczem , nakładamy połowę kremu z bakaliami , drugi płat nakładamy i nasączamy ponczem oraz nakładamy masę , przykładamy ostatnim płatem biszkopta , który również nasączamy .Odłożona wcześniej masa posłuży nam do wysmarowania całego torta , jest to tez doskonała baza pod lukier plastyczny.
Torcik bakaliowy Mariel
przygotowujemy biszkopta z dodatkiem kakao
Torcik bakaliowy Mariel
upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części
Torcik bakaliowy Mariel
masę dobrze ucieramy i dodajemy bakalie
Torcik bakaliowy Mariel
masę nakładamy na wszystkie płaty biszkopta