PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Torcik bakłażanowy z chrupiącym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Uwielbiam panierowanego w bułce tartej bakłażana i często robię z niego różne fantazyjne przekąski na ciepło :-)

Torcik bakłażanowy z chrupiącym boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik bakłażanowy z chrupiącym boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Torcik bakłażanowy z chrupiącym boczkiem
Bakłażana solimy i pozostawiamy na około 1 godzinę, aby puścił sok, a tym samym zyskał mniej gorzki smak. Następnie plastry bakłażana moczymy w jajku, panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Boczek smażymy na osobnej, suchej patelni do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Na plastrze bakłażana kładziemy kolejno – boczek, łyżkę sosu pomidorowego, łyżkę startej mozzarelli. Całość powtarzamy dwa razy. Torcik zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia i zarumienienia żółtego sera. Gotowe danie dekorujemy świeżą bazylią i podajemy na ciepło.
Torcik bakłażanowy z chrupiącym boczkiem
Etap 1 Usmażony, panierowany bakłażan...
Torcik bakłażanowy z chrupiącym boczkiem
Etap 2 Boczek odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym
Torcik bakłażanowy z chrupiącym boczkiem
Etap 3 Pierwsza warstwa torcika już gotowa
Torcik bakłażanowy z chrupiącym boczkiem
Etap 4 Tuż przed wstawieniem do piekarnika