Sposób przygotowania:
Torcik biszkopt-beza-karmel i krem na likierze
Bezę robimy ze składników z mojego przepisu
na Bezy z kremem kawowym i nutką alkoholu
Możemy spokojnie ją zrobić dzień wcześniej i jak wystygnie zawinąć w folię spożywczą.
Biszkopt(ja też zrobiłam dzień wcześniej i zawinęłam w folię):
Jajka ubijamy razem na pianę, dodajemy cukier, a potem wiórki i mąkę.
Pieczemy 20 minut w 170 stopniach
Krem:
Masło miękkie ucieramy z pudrem i dolewamy likier. Krem wkładamy na min,. pół godziny do lodówki by stężał dobrze.
Puszkę z karmelem wkładamy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem to się będzie lepiej rozsmarowywał.
Płatki migdała prażymy na suchej patelni.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
No i teraz pora na złożenie torta w całość:
1.Biszkopt nasączyć ponczem.
2. Posmarować kremem z likierem
3. Na krem dać karmel i na niego troszkę bitej śmietany (tak ze 3 łyżki)
4. Nakładamy bezę i smarujemy ją z góry resztą bitej śmietany.
5. Posypać płatkami migdałowymi i polać karmelem.
na Bezy z kremem kawowym i nutką alkoholu
Możemy spokojnie ją zrobić dzień wcześniej i jak wystygnie zawinąć w folię spożywczą.
Biszkopt(ja też zrobiłam dzień wcześniej i zawinęłam w folię):
Jajka ubijamy razem na pianę, dodajemy cukier, a potem wiórki i mąkę.
Pieczemy 20 minut w 170 stopniach
Krem:
Masło miękkie ucieramy z pudrem i dolewamy likier. Krem wkładamy na min,. pół godziny do lodówki by stężał dobrze.
Puszkę z karmelem wkładamy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem to się będzie lepiej rozsmarowywał.
Płatki migdała prażymy na suchej patelni.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
No i teraz pora na złożenie torta w całość:
1.Biszkopt nasączyć ponczem.
2. Posmarować kremem z likierem
3. Na krem dać karmel i na niego troszkę bitej śmietany (tak ze 3 łyżki)
4. Nakładamy bezę i smarujemy ją z góry resztą bitej śmietany.
5. Posypać płatkami migdałowymi i polać karmelem.