ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Torcik biszkopt-beza-karmel i krem na likierze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik na zamówienie syna, na jego Wigilijne imieniny:) Był zachwycony połączeniem smaków

Torcik biszkopt-beza-karmel i krem na likierze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik biszkopt-beza-karmel i krem na likierze

 

  • składniki na tortownicę małą 20 cm
  • beza:
  • 2 białka
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka octu z białego wina
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • biszkopt kokosowy:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • krem:
  • puszka karmelu
  • kostka masła(takie dobre prawdziwe)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 ml likieru (dowolny ulubiony: advocat, toffi, kawowy), u mnie teraz był toffi.
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2łyżki płatków migdałowych
  • 1/4 szklanki wody z łyżeczką alkoholu(rum) jako poncz do biszkopta

 

Sposób przygotowania:

Torcik biszkopt-beza-karmel i krem na likierze
Bezę robimy ze składników z mojego przepisu
na Bezy z kremem kawowym i nutką alkoholu
Możemy spokojnie ją zrobić dzień wcześniej i jak wystygnie zawinąć w folię spożywczą.

Biszkopt(ja też zrobiłam dzień wcześniej i zawinęłam w folię):
Jajka ubijamy razem na pianę, dodajemy cukier, a potem wiórki i mąkę.
Pieczemy 20 minut w 170 stopniach

Krem:
Masło miękkie ucieramy z pudrem i dolewamy likier. Krem wkładamy na min,. pół godziny do lodówki by stężał dobrze.

Puszkę z karmelem wkładamy do kubeczka i zalewamy wrzątkiem to się będzie lepiej rozsmarowywał.

Płatki migdała prażymy na suchej patelni.

Śmietanę ubijamy na sztywno.
No i teraz pora na złożenie torta w całość:
1.Biszkopt nasączyć ponczem.
2. Posmarować kremem z likierem
3. Na krem dać karmel i na niego troszkę bitej śmietany (tak ze 3 łyżki)
4. Nakładamy bezę i smarujemy ją z góry resztą bitej śmietany.
5. Posypać płatkami migdałowymi i polać karmelem.
Torcik biszkopt-beza-karmel i krem na likierze
Krem robimy z masła, cukru pudru i likieru, u mnie toffi
Torcik biszkopt-beza-karmel i krem na likierze
Biszkopt nasączamy, na to krem z likierem i karmel
Torcik biszkopt-beza-karmel i krem na likierze
Na wierzchu dałam troszkę bitem żeby beza lekko nasiąkła od spodu i od góry
Torcik biszkopt-beza-karmel i krem na likierze
Wierzch smarujemy bitą śmietaną i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi