iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Torcik z wkładką z gotowanych pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczny tort z wkładką z gotowanych pomarańczy

Torcik z wkładką z gotowanych pomarańczy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Torcik z wkładką z gotowanych pomarańczy

 

  • Biszkopt
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • placek pomarańczowy
  • 2 szt pomarańcze
  • 5 szt białka
  • 6 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 3/4 szklanki pokruszone biszkopty
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa ananasowa
  • 1 kostka masła
  • 1 ananasy w puszce
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • masa czekoladowa
  • 1 szt mascarpone
  • 1/2 litra śmietana czekoladowa
  • spirytus lub wódka

 

Sposób przygotowania:

Torcik z wkładką z gotowanych pomarańczy
Na samym początku będziemy pieli placki aby podczas robienia kremu mogły sobie przestygnąć. Pieczemy biszkopt cytrynowy . Jajka myjemy osuszamy i rozbijamy oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem dodajemy żółtka mieszamy łyżką , następnie dodajemy przesianą mąkę , proszek i kisiel. Mieszamy na koniec dodajemy olej i mieszamy lekko. Wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 25 min. Wyciągamy studzimy i przekrawamy. Pomarańcze 2 szt gotujemy w wodzie dwa razy po 20 min , po gotowaniu wymieniamy wodę i gotujemy w świeżej. Studzimy i mielimy je w maszynce do mielenia. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka , mielone migdały i pokruszone drobno biszkopty. Dodajemy łyżkę mąki -lekko mieszamy.Następnie dodajemy proszek do pieczenia i na koniec zmielone pomarańcze. Mieszamy i wlewamy placek do tortownicy . Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Robimy masę ananasową. Z ananasów odlewamy sok i dolewamy do niego wodę aby było 1,5 szklanki. Na tym gotujemy budyń z żółtkami. Studzimy. Masło ucieramy z budyniem dodajemy spirytus i pokrojone ananasy. Placki przekładamy masą. Na koniec ubijamy śmietanę czekoladową 30 procent z cukrem pudrem do smaku , dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy. Wykładamy krem na tort .
Torcik z wkładką z gotowanych pomarańczy
budyń ugotowany na soku z ananasa na zółtkach
Torcik z wkładką z gotowanych pomarańczy
biszkopt z cytrynowym kisielem , przecinamy na pół