Sposób przygotowania:
Torcik cytrynowo-jabłkowo-śmietankowy
1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę,stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec dodajemy obie mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. 2.Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia. 3.pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt studzimy. 4.Jabłka myjemy,osuszamy,obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.Przekładamy do garnka,podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości.Do gorących wsypujemy galaretkę ( już nie gotujemy ) ,dokładnie wymieszamy,można dodać cukru do smaku,jeżeli jabłka są zbyt kwaśne.Studzimy i tężejącą wykładamy na biszkopt,następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. 5.Śmietana: żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. 6.Następnie przygotowaną śmietanę wykładamy na jabłka. 7.Na koniec posypujemy startą czekoladą i odstawiamy do lodówki do stężenia.