Sposób przygotowania:
Torcik czekoladowy z malteserami
Ciasto ciemne: W rondelku roztopić masło, dodać pokrojoną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W misie miksera ubić jajka z cukrem, na puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Wystudzić. Ciasto jasne: Roztopić masło, dodać połamaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić jajka z cukrem, na puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Wystudzić. Kremik: Podgrzać śmietanę kremówkę, do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać cukier, kawę i wymieszać. Dodać pokrojoną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, co pewien czas mieszając. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin (całą noc). Przed samym przełożeniem tortu ubić do otrzymania gęstego kremu, uważając, by go nie 'przebić' (zwarzyłby się natychmiast). Wykonanie: Na talerzu ułożyć ciemny blat, posmarować grubą warstwą kremu czekoladowego. Następnie jasny blat. Wierzch i boki grubo posmarować kremem. No i na koniec ozdobić Malteserami przyklejając je do kremu blisko siebie. Schłodzić. Polecam, pychotka ;)
