BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Torcik dla mojego wnusia Filipka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój wnuczek dzisiaj kończy trzy latka ,dlatego postanowiłam mu zrobić taki oto torcik a że uwielbia bitą śmietanę to nałożyłam jej bardzo dużo.

Torcik dla mojego wnusia Filipka

Składniki:

Torcik dla mojego wnusia Filipka

 

  • jajka 5 szt,
  • mąka tortowa 3/4 szkl,
  • mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
  • cukier 3/4 szkl,
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • Krem śmietankowy z mascarpone;
  • śmietana 30 % 600 g,
  • serek mascarpone 250 g,
  • fix do śmietany 2 op,
  • cukier puder 1,5 - 2 łyżek,
  • masa kajmakowa 1/2 puszki,
  • wiórki kokosowe 100 g,
  • dekoracja,
  • sok z wiśni 1/2 szkl, do nasączenia + 2 łyżki soku z cytryny,
  • Krem waniliowy Dr. Oetkera 1 op,

Sposób przygotowania:

Torcik dla mojego wnusia Filipka
1. Biszkopt; białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz na przemian z żółtkami. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą , delikatnie wmieszać do masy jajecznej

2. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia średnica (tortownicy 26 cm) Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, Piec około 45 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wystudzić, podzielić na 2 krążki Każdy krążek nasączyć sokiem wiśniowym z dodatkiem soku z cytryny,

3. Krem śmietankowy z mascarpone; śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy. Serek mascarpone zmiksować i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Krążki biszkoptowe nasączyć sokiem wiśniowym z dodatkiem soku z cytryny.

4. Składanie tortu; Spodni krążek posmarować masą kajmakową, nałożyć masę śmietankową trochę masy odłożyć do dekoracji,nałożyć drugi krążek, docisnąć wyrównać, cały tort obłożyć gotową masą waniliową Dr,Oetkera zrobioną według opisu na opakowaniu,boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi.

Górę udekorować ozdobami i masą śmietankową oraz koralikami srebrnymi.

5. Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.