Sposób przygotowania:
Torcik dla mojego wnusia Filipka
1. Biszkopt; białka oddzielić od żółtek , ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz na przemian z żółtkami. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą , delikatnie wmieszać do masy jajecznej
2. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia średnica (tortownicy 26 cm) Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, Piec około 45 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wystudzić, podzielić na 2 krążki Każdy krążek nasączyć sokiem wiśniowym z dodatkiem soku z cytryny,
3. Krem śmietankowy z mascarpone; śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy. Serek mascarpone zmiksować i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Krążki biszkoptowe nasączyć sokiem wiśniowym z dodatkiem soku z cytryny.
4. Składanie tortu; Spodni krążek posmarować masą kajmakową, nałożyć masę śmietankową trochę masy odłożyć do dekoracji,nałożyć drugi krążek, docisnąć wyrównać, cały tort obłożyć gotową masą waniliową Dr,Oetkera zrobioną według opisu na opakowaniu,boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi.
Górę udekorować ozdobami i masą śmietankową oraz koralikami srebrnymi.
5. Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
2. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia średnica (tortownicy 26 cm) Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, Piec około 45 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wystudzić, podzielić na 2 krążki Każdy krążek nasączyć sokiem wiśniowym z dodatkiem soku z cytryny,
3. Krem śmietankowy z mascarpone; śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy. Serek mascarpone zmiksować i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Krążki biszkoptowe nasączyć sokiem wiśniowym z dodatkiem soku z cytryny.
4. Składanie tortu; Spodni krążek posmarować masą kajmakową, nałożyć masę śmietankową trochę masy odłożyć do dekoracji,nałożyć drugi krążek, docisnąć wyrównać, cały tort obłożyć gotową masą waniliową Dr,Oetkera zrobioną według opisu na opakowaniu,boki tortu obłożyć wiórkami kokosowymi.
Górę udekorować ozdobami i masą śmietankową oraz koralikami srebrnymi.
5. Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.
Babeczka35
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Izuniu dziekuje i dziekuje za życzenia dla wnuczka przekaże .;)Pozdrawiam
BozenaMatuszczyk
Justyna dziekuje serdecznie miło mi .;)Pozdrawiam
marietta
BozenaMatuszczyk
Dziękuję miło mi .;)