Sposób przygotowania:
Torcik dla wnuczka Filipka
1. Biszkopt; białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy na przemian żółtka, cukier ciągle ubijając, dodajemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia delikatnie łączymy z masą jajeczną, mieszamy drewnianą łyżką.
Następnie masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka około 40 - 50 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 krążki, ja potrzebowałam tylko 2 wiec jeden wykorzystałam do mini torcików.
2.Krem śmietankowo - serowy: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy, delikatnie wmieszać serek mascarpone.
Cześć kremu odkładamy do dekoracji ,a pozostały dzielimy na 2 części. Spodni krążek nasączamy sokiem z ,smarujemy dżemem, nakładamy cześć kremu, na krem układamy batoniki i przykrywamy resztą kremu, nakładamy drugi krążek dociskamy.
3. Tort smarujemy ubitą śmietaną, boki obsypujemy kokosem, dekorujemy według uznania. U mnie udekorowany śmietaną, brzoskwiniami i ozdobami cukierniczymi.
Tort wkładam do lodówki do schłodzenia na całą noc.
Następnie masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka około 40 - 50 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 krążki, ja potrzebowałam tylko 2 wiec jeden wykorzystałam do mini torcików.
2.Krem śmietankowo - serowy: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy, delikatnie wmieszać serek mascarpone.
Cześć kremu odkładamy do dekoracji ,a pozostały dzielimy na 2 części. Spodni krążek nasączamy sokiem z ,smarujemy dżemem, nakładamy cześć kremu, na krem układamy batoniki i przykrywamy resztą kremu, nakładamy drugi krążek dociskamy.
3. Tort smarujemy ubitą śmietaną, boki obsypujemy kokosem, dekorujemy według uznania. U mnie udekorowany śmietaną, brzoskwiniami i ozdobami cukierniczymi.
Tort wkładam do lodówki do schłodzenia na całą noc.
gusia1000