BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Torcik dla wnuczka Filipka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort zrobiłam dla mojego wnuczka Filipka który kończył 2 latka.Tor z batonikami Mini Swiss rols, Tort był bardzo smaczny.

Torcik dla wnuczka Filipka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik dla wnuczka Filipka

 

  • biszkopt ciemny.
  • jajka 5 szt,
  • mąka tortowa 3/4 szkl.
  • mąka ziemniaczana 1/4 szkl.
  • cukier 3/4 szkl,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,
  • krem;
  • śmietana 30 % 800 ml.
  • serek mascarpone 400 g.
  • cukier puder 3 łyżki,
  • fix do śmietany 3 op.
  • ponadto;
  • dżem 1 słoik,
  • brzoskwinie w puszce 1 puszka,
  • wiórki kokosowe 100 g,
  • baton 7 szt.Mini Swiss rols

Sposób przygotowania:

Torcik dla wnuczka Filipka
1. Biszkopt; białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy na przemian żółtka, cukier ciągle ubijając, dodajemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia delikatnie łączymy z masą jajeczną, mieszamy drewnianą łyżką.

Następnie masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do suchego patyczka około 40 - 50 min w 180 stopniach.

Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 krążki, ja potrzebowałam tylko 2 wiec jeden wykorzystałam do mini torcików.

2.Krem śmietankowo - serowy: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać śmietan fixy, delikatnie wmieszać serek mascarpone.

Cześć kremu odkładamy do dekoracji ,a pozostały dzielimy na 2 części. Spodni krążek nasączamy sokiem z ,smarujemy dżemem, nakładamy cześć kremu, na krem układamy batoniki i przykrywamy resztą kremu, nakładamy drugi krążek dociskamy.

3. Tort smarujemy ubitą śmietaną, boki obsypujemy kokosem, dekorujemy według uznania. U mnie udekorowany śmietaną, brzoskwiniami i ozdobami cukierniczymi.

Tort wkładam do lodówki do schłodzenia na całą noc.
Torcik dla wnuczka Filipka.
Torcik w przekroju dzielony i podawany gościom