lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Torcik fasolowy z bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Postanowiłam zrobić coś czego nigdy nie robiłam , a od dawna miałam chęć zrobić. Jest to ciasto z fasoli przygotowane bez dodatku mąki. Te pyszne ciasto nie ma maki i jest bardzo smaczne. Jest pełne bakalii .

Torcik fasolowy z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik fasolowy z bitą śmietaną

 

  • 0,5 g fasoli odsączonej z puszki ( dwie puszki jedna czerwona druga biała )

 

  • 4 jaja,

 

  • 150 gram cukru trzcinowego

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

 

 

  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

 

 

  • tropical mix 80 g

 

  • ekstra virgin 5 łyżek

 

  • Dodatkowo:

 

 

 

  • cukier puder 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Torcik fasolowy z bitą śmietaną
Fasolę odsączamy i mielimy na najmniejszych oczkach jakie macie w maszynce . Dodajemy jaja i mieszamy . Teraz dodajemy zmielony cukier trzcinowy , proszek do pieczenia i kakao. Przemieszamy parę razy i dodajemy bakalie ( daktyle i miks) oraz oliwę Wymieszane wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Ciasto nie jest wysokie. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody i podgrzewamy w mikrofali do rozpuszczenia. Teraz dodajemy z 3 łyżki cukru pudru mieszamy i dodajemy z 4 łyżki śmietany ubitej . Przekładamy teraz żelatynę do śmietany - mamy już pewność , że nie będzie grudek . Ciasto kroimy w poprzek i przekładamy śmietaną . Dociskamy i dekorujemy śmietaną i chrupkami w czekoladzie Naczynie szklane żaroodporne kwadracik 15cm x20cm
Torcik fasolowy z bitą śmietaną
Fasolę odsączamy i mielimy na najmniejszych oczkach jakie macie w maszynce .
Torcik fasolowy z bitą śmietaną
Dodajemy jaja i mieszamy do połączenia składników.
Torcik fasolowy z bitą śmietaną
Teraz dodajemy zmielony cukier trzcinowy , proszek do pieczenia i kakao. Przemieszamy parę razy i dodajemy bakalie ( daktyle i miks) oraz oliwę
Torcik fasolowy z bitą śmietaną
Wymieszane wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Tagi:

beza bezy