renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Torcik galaretkowy na spodzie daktylowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Torcik galaretkowy wykonany na spodzie z daktyli, wiórek kokosowych, płatków owsianych, kakao i musu kokosowego.

Torcik galaretkowy na spodzie daktylowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik galaretkowy na spodzie daktylowym

 

 

  • Część galaretkowa:
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3 łyżki żelatyny
  • 500 ml mleka 2 %
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Torcik galaretkowy na spodzie daktylowym

Etap 1

Torcik galaretkowy na spodzie daktylowym
Płatki owsiane należy zmielić na drobno w blenderze.

Przed rozpoczęciem przygotowania spodu należy rozpuścić galaretki. Galaretkę o smaku leśnych owoców należy rozpuścić w 200 ml gorącej wody i po ochłodzeniu wymieszać z jogurtem naturalnym - pozostawić do stężenia.

Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml gorącej wody - pozostawić do stężenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 500 ml wody. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzącej ody i połączyć z przegotowanym mlekiem.

Płatki owsiane zmielić w blenderze.

Etap 2

Torcik galaretkowy na spodzie daktylowym
Daktyle aby zmiękły trzeba zalać wrzącą wodą.

Daktyle należy zalać wrzątkiem, aby zmiękły.

Etap 3

Torcik galaretkowy na spodzie daktylowym
Spód do torciku należyy przygotować poprzez wymieszanie składników.

Do zmielonych płatków należy dodać odsączone z wody daktyle i resztę składników z przepisu i razem wszystko wymieszać w blenderze.

Etap 4

Torcik galaretkowy na spodzie daktylowym
Należy przygotować tortownicę i wyłożyć dno przygotowana masą.

Tak przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy.

Etap 5

Torcik galaretkowy na spodzie daktylowym
Na koniec torcik nalezy zalać galaretka truskawkową i pozostawić do stężenia.

Galaretkę pomarańczową i jogurtową pokroić w kostkę i wyłożyć na dno, następnie zalać ochłodzoną żelatyną w mleku. Wstawić do lodówki, aby stężało. następnie na mleczną warstwę wylać galaretkę truskawkową i pozostawić w lodówce do zastygnięcia.