2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

SUPERPRZEPIS

Torcik jabłkowo-pistacjowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jesienny przepyszny torcik na biszkopcie z pistacjami, masą jabłkową i czekoladowa. Prawdziwy rarytas do kawy czy herbaty. Polecam!

Torcik jabłkowo-pistacjowy

Składniki:

Torcik jabłkowo-pistacjowy

 

  • Tortownica 24 cm

 

  • Biszkopt pistacjowy:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 15 dag surowych pistacji-nie solonych!
  • 120 ml oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

 

  • Warstwa jabłkowa:
  • 80 dag winnych jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody

 

  • Krem czekoladowy:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Dekoracja:
  • Mielone orzechy
  • Mielone pistacje
  • Polewa czekoladowa
  • Kwiaty cukrowe

Sposób przygotowania:

Torcik jabłkowo-pistacjowy

Biszkopt:

Torcik jabłkowo-pistacjowy
jajka ubijam osobno potem łaczę na sam koniec wlewam olej

Oddzielone białka od żółtek, ubijam na pianę, pod koniec stopniowo wsypuję cukier,miksuję aż się rozpuści, dodaję po kolei żółtka i cały czas miksuję. Cienką strużką dolewam olej. Delikatnie mieszam.

ETAP 2:

Torcik jabłkowo-pistacjowy
do ubitej masy jajecznej dodaję mąkę z pistacjami

Zmielone na pył pistacje mieszam z mąką oraz proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej, delikatnie rózgą od miksera mieszam, tak aby nie utracić konsystencji piany.

ETAP 3:

Torcik jabłkowo-pistacjowy
gotowe ciasto biszkoptowe wykładam do tortownicy i pieke

Gotową masę wylewam do wyłożonej -samo dno papierem tortownicy.
Piekę 45 minut w temp 170*c. grzanie góra-dół, lub do suchego patyczka.
Zimny biszkopt kroję na dwa blaty

Krem Czekoladowy:

Torcik jabłkowo-pistacjowy
Śmietanę mieszam z czekoladą schładzam dodaję mascarpone i miksuję

Śmietanę podgrzewam w rondelku aby była dobrze ciepła, dodaję połamaną gorzką czekoladę, mieszam do momentu aż czekolada się rozpuści. Wkładam po rozpuszczeniu do lodówki. Następnego dnia do dobrze schłodzonej masy dodaję ser mascarpone oraz puder, miksuje do uzyskania gęstego kremu.

Warstwa jabłkowa:

Torcik jabłkowo-pistacjowy
Jabłka prażę na mus wsypuję galaretki i mieszam

Jabłka myję obieram ze skórki kroję w grubsze plastry, zasypuję w rondelku cukrem, wlewam małą ilość wody wodą i gotuje na mus, gdy jabłka zaczną się rozpadać zdejmuję z ognia, wsypuję galaretki, mieszam aż się rozpuszczą. Studzę.

ETAP 6:

Torcik jabłkowo-pistacjowy
na sam koniec blaty przekładam i dekoruję smacznego

Pierwszy blat biszkopta smaruję większa połową kremu czekoladowego, na to wykładam tężejący mus z jabłkami i galaretką, przykrywam drugim blatem biszkoptowym-należy uważać bo biszkopt jest bardzo delikatny i ma tendencję do łamania się.


Na wierzchu rozprowadzam resztę kremu, polewam dowolną polewą czekoladową, dekoruję mielonymi orzechami i pistacjami oraz cukrowymi kwiatami.
Wstawiam do lodówki.

Smacznego.