Sposób przygotowania:
Torcik jabłkowo-pistacjowyBiszkopt:
Oddzielone białka od żółtek, ubijam na pianę, pod koniec stopniowo wsypuję cukier,miksuję aż się rozpuści, dodaję po kolei żółtka i cały czas miksuję. Cienką strużką dolewam olej. Delikatnie mieszam.
ETAP 2:
Zmielone na pył pistacje mieszam z mąką oraz proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej, delikatnie rózgą od miksera mieszam, tak aby nie utracić konsystencji piany.
ETAP 3:
Gotową masę wylewam do wyłożonej -samo dno papierem tortownicy.
Piekę 45 minut w temp 170*c. grzanie góra-dół, lub do suchego patyczka.
Zimny biszkopt kroję na dwa blaty
Krem Czekoladowy:
Śmietanę podgrzewam w rondelku aby była dobrze ciepła, dodaję połamaną gorzką czekoladę, mieszam do momentu aż czekolada się rozpuści. Wkładam po rozpuszczeniu do lodówki. Następnego dnia do dobrze schłodzonej masy dodaję ser mascarpone oraz puder, miksuje do uzyskania gęstego kremu.
Warstwa jabłkowa:
Jabłka myję obieram ze skórki kroję w grubsze plastry, zasypuję w rondelku cukrem, wlewam małą ilość wody wodą i gotuje na mus, gdy jabłka zaczną się rozpadać zdejmuję z ognia, wsypuję galaretki, mieszam aż się rozpuszczą. Studzę.
ETAP 6:
Pierwszy blat biszkopta smaruję większa połową kremu czekoladowego, na to wykładam tężejący mus z jabłkami i galaretką, przykrywam drugim blatem biszkoptowym-należy uważać bo biszkopt jest bardzo delikatny i ma tendencję do łamania się.
Na wierzchu rozprowadzam resztę kremu, polewam dowolną polewą czekoladową, dekoruję mielonymi orzechami i pistacjami oraz cukrowymi kwiatami.
Wstawiam do lodówki.
Smacznego.
SylaUla
2milutka
Dokładnie :)
Jagodowa