anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Torcik Jogurtowo-owocowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam torcik,smakuje fajnie:)

Torcik Jogurtowo-owocowy

Składniki:

Torcik Jogurtowo-owocowy

 

  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • masa ciemna
  • 1 jogurt naturalny 350g
  • 1 galaretka cytrynowa+3/4 szklanki gotowanej wody+3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • masa jasna
  • 1 śmietanka w torebce śnieżka
  • 1 galaretka cytrynowa lub dowolna+1½ gotowanej wody
  • 1 szklanka niepełna zimnego mleka
  • wierzch
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki malinowe lub dowolne+3½ szklanki gotowanej wody
  • kilka kostek startej czekolady
  • poncz
  • 1 szklanka przegotowanej ostudzonej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • cytryna do smaku(½ małej cytryny)

Sposób przygotowania:

Torcik Jogurtowo-owocowy
Białka ubić z solą na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy,żółtka i na końcu obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Piec około 50 min w 180°c. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na 3 części.Każdy płat nasączyć ponczem.(woda gotowana wystudzona +cukier +sok z cytryny Na pierwszy płat ciasta kładziemy masę ciemną,galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gotowanej gorącej wody wymieszanej z cukrem,czekamy aż zaczyna zastygać, wlewamy jogurt naturalny i kakao dobrze mieszamy.Czekamy jeszcze chwilę aż zacznie tężeć (w zimnym miejscu) przykrywamy drugim płatem, kładziemy masę jasną. Galaretkę rozpuszczamy w 1½ szklanki gotowanej wody i studzimy,śnieżkę ubijamy w niepełnej szklance zimnego mleka ,po ubiciu szklankę śnieżki wkładamy do zimnej galaretki(resztę śnieżki odkładamy) ubijamy dokładnie i czekamy żeby zastygła.Wykładamy na ciasto i przykrywamy ostatnim płatem ciasta.Wierzch torcika i boki smarujemy pozostałą śnieżką,układamy odsączone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką malinową,rozpuszczoną w 3½ szklanki gotowanej gorącej wody.Boki i wierzch posypujemy startą czekoladą. Smacznego.