Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Torcik kakaowo-orzechowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Łatwy i szybki torcik , gdy mamy ochotę na coś słodkiego łatwego do wykonania

Torcik kakaowo-orzechowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik kakaowo-orzechowy

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3szkl.cukru drobnego do wypieków
  • 1szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kakao
  • drobno posiekane orzechy
  • rum do ponczowania
  • Masa:
  • 500ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 śmietan fixy
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Torcik kakaowo-orzechowy
Biszkopt: przepis w moich przepisach .

Masa:

śmietankę ubijamy na sztywno, w połowie ubijania dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami.

Gotowy ostudzony biszkopt kroimy  na pół, ponczujemy rumem rozrobionym z wodą 1:1. Smarujemy masą przygotowaną ze śmietanki. Posypujemy drobno posiekanymi orzechami. Przykrywamy górnym blatem. Wierzch również smarujemy cienko masą i posypujemy kakao. Boki tortu obkładamy posiekanymi orzechami. Wkładamy do lodówki na około 2h.

Smacznego!
Torcik kakaowo-orzechowy
zółtkaoddzielone od białek
Torcik kakaowo-orzechowy
ktore dodaje potem do piany
Torcik kakaowo-orzechowy
ubita piana z białek z dodatkiem drobnego cukru
Torcik kakaowo-orzechowy
biszkopt po wystudzeniu przekrojony na dwa blaty