Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 344]

Torcik kakaowo- truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na Święta oprócz tradycyjnych wypieków, takich jak makowce, serniki i pierniki piekę również lekkie ciasta tortowe.

Torcik kakaowo- truskawkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik kakaowo- truskawkowy

 

  • Biszkopt kakaowy: (tortownica 26 cm)
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 4 jajka

 

  • Krem:
  • 450 g serka homogenizowanego z truskawek
  • ok. 20 sztuk mrożonych truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 1 i 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa
  • barwnik spożywczy
  • 2 kostki czekolady

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik kakaowo- truskawkowy
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywna pianę. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i piec ok. 15-20 min. w temperaturze 180°C. Wystudzić i przeciąć na połowę. Truskawki rozmrozić. Sok z odsączonych truskawek przelać do innego naczynia. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić w chłodne miejsce. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serki homogenizowane, żelatynę i sok z truskawek, połączyć na małych obrotach. Gotową masę podzielić na 2 części w proporcjach: 2/3 i 1/3. 2/3 masy wyłożyć na biszkopt i rozłożyć truskawki, pozostałą część zostawić na dekorację. Kolejno wylać tężejącą galaretkę i włożyć na kilka minut do lodówki. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Gotowy torcik posmarować resztą masy, posypać startą czekolada i udekorować.
Torcik kakaowo- truskawkowy
Z podanych składników przygotować i upiec biszkopt kakaowy. Ostudzić, przekroić.
Torcik kakaowo- truskawkowy
Ze śmietany kremówki, serków, soku z truskawek i żelatyny przygotować krem. Nałożyć na biszkopt.
Torcik kakaowo- truskawkowy
Przełożenie: biszkopt, masa truskawkowa, truskawki, galaretka, biszkopt.