Sposób przygotowania:
Torcik w paski
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy lub miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy z żółtek przesiewamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Następnie partiami dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając. Nie używamy miksera, żeby biszkopt był puszysty. Połowę masy przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej masy dodajemy barwnik spożywczy, mieszamy delikatnie i przelewamy masę do drugiej tortownicy. Pieczemy dwa blaty biszkoptowe przez około 20- 25 minut w temperaturze piekarnika 180 stopni. Na mleku gotujemy budyń. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, studzimy. Do margaryny dodajemy czekoladę ciągle miksując. Następnie dodajemy po łyżce budyniu. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kakao. Każdy z blatów biszkoptowych po wystudzeniu kroimy na 3 części. Nasączamy je i przekładamy masą kakaową. Masą dekorujemy brzegi i wierzch. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy z mlekiem, dekorujemy czekoladą wierzch ciasta. Gdy czekolada zastygnie ubijamy śmietanę z dodatkiem fixu do śmietany. Bitą śmietaną i wiśniami dekorujemy wierzch ciasta.
IwonaM
ciotka
Istotnie, jest przesliczny. I - gdyby nie czekoladowy krem - bylby bardzo patriotyczny.:D Dzieki temu wynalazkowi Ilonary nawet panu Kaczynskiemu odpowiedni torcik urodzinowy mozna by sprezentowac.
A smakowo przypomna to klasyczny tort Schwarzwald/Black Forest: wisnie i czekolada. Pychota!
Polpal
Polpal
Ilonar2301
Netka
Tort wyglada świetnie:)
Ja też nie potrafię zrobić takiego zdjęcia,na którym to co dalej wyglądało by tak jak na profesjonalnych zdjęciach w gazetach,tak więc również muszę się jeszcze sporo nauczyć :)
marietta
Ilonar2301
Marietto wbrew pozorom jest prosty w przygotowaniu i myślę, że bez problemu zrobiłabyś go sama :)