Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Torcik w paski

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Z cyklu: wypieki w paski :)

Torcik w paski

Składniki:

Torcik w paski

 

  • 1,5 kostka margaryny
  • 12 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 szczypty soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2- 3 szczypty czerwonego barwnika spożywczego
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 200 ml śmietany 30 lub 36%
  • kandyzowane wiśnie
  • 200 ml ponczu do nasączenia
  • fix do śmietany

Sposób przygotowania:

Torcik w paski
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy lub miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy z żółtek przesiewamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Następnie partiami dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając. Nie używamy miksera, żeby biszkopt był puszysty. Połowę masy przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej masy dodajemy barwnik spożywczy, mieszamy delikatnie i przelewamy masę do drugiej tortownicy. Pieczemy dwa blaty biszkoptowe przez około 20- 25 minut w temperaturze piekarnika 180 stopni. Na mleku gotujemy budyń. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, studzimy. Do margaryny dodajemy czekoladę ciągle miksując. Następnie dodajemy po łyżce budyniu. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kakao. Każdy z blatów biszkoptowych po wystudzeniu kroimy na 3 części. Nasączamy je i przekładamy masą kakaową. Masą dekorujemy brzegi i wierzch. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy z mlekiem, dekorujemy czekoladą wierzch ciasta. Gdy czekolada zastygnie ubijamy śmietanę z dodatkiem fixu do śmietany. Bitą śmietaną i wiśniami dekorujemy wierzch ciasta.

Tagi:

czekolada