Sposób przygotowania:
Torcik Madzi
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować.Na końcu wsypać obie mąki przesiane, połączone z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, małej, wysokiej, formy i piec 20-30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a potem przekroić na 3 równe części. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na plastry średniej grubości, zostawiając kilka do dekoracji. Składniki na nasączenie wymieszać, dodając do smaku cukier. Ze składników na krem, czekoladę ze śmietaną rozpuścić na małym ogniu, a następnie odstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia. Potem do zimnej masy wsypać zagęszczacze i miksować do momentu, aż śmietana podwoi swoją objętość. Każdy krążek biszkoptu nasączyć, a następnie smarować każdy z osobna dżemem, około 2 łyżki na krążek, zostawiając jedynie wolny wierzch placka. Następnie na każdy krążek ciasta nakładać pokrojone truskawki, jedną obok drugiej. Na warstwę owoców położyć krem, potem biszkopt i aż do wykończenia. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem. Boki tortu wyłożyć biszkoptami, jeden obok drugiego.Wierzch tortu udekorować startą na tarce czekoladą i truskawkami, według uznania. Przechowywać w lodówce, ale wyciągnąć przynajmniej na pół godziny przed podaniem.
A.B.
jovi
Dziękuję, starałam się:)
luna
bajtek
Natala1210
marietta
Ewelina1991