jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Torcik Madzi

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Jasny biszkopt przełożony aksamitnym kremem z bitej śmietany o smaku białej czekolady z wyraźnymi kawałkami owoców:)

Torcik Madzi

Składniki:

Torcik Madzi

 

  • CIASTO
  • 4 jaja
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • NASĄCZENIE
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka aromatu truskawkowego
  • cukier do smaku

 

  • DODATKI
  • 40 dag truskawek
  • około 6 łyżek dżemu truskawkowego niskosłodzonego
  • około 6 kostek białej czekolady
  • około 30 sztuk herbatników w kształcie języczków

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik Madzi
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować.Na końcu wsypać obie mąki przesiane, połączone z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, małej, wysokiej, formy i piec 20-30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a potem przekroić na 3 równe części. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na plastry średniej grubości, zostawiając kilka do dekoracji. Składniki na nasączenie wymieszać, dodając do smaku cukier. Ze składników na krem, czekoladę ze śmietaną rozpuścić na małym ogniu, a następnie odstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia. Potem do zimnej masy wsypać zagęszczacze i miksować do momentu, aż śmietana podwoi swoją objętość. Każdy krążek biszkoptu nasączyć, a następnie smarować każdy z osobna dżemem, około 2 łyżki na krążek, zostawiając jedynie wolny wierzch placka. Następnie na każdy krążek ciasta nakładać pokrojone truskawki, jedną obok drugiej. Na warstwę owoców położyć krem, potem biszkopt i aż do wykończenia. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem. Boki tortu wyłożyć biszkoptami, jeden obok drugiego.Wierzch tortu udekorować startą na tarce czekoladą i truskawkami, według uznania. Przechowywać w lodówce, ale wyciągnąć przynajmniej na pół godziny przed podaniem.