marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Torcik mokka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto owszem pracochłonne ale godne wykonania na prawde jest bardzo pyszne.

Torcik mokka

Składniki:

Torcik mokka

 

  • Ciasto: 6 jajek
  • 10 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 15 dag mielonych orzechów laskowych
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka rumu
  • olej
  • Krem: 6 łyżek kawy mielonej
  • 750 śmietanki kremówki
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżka rumu
  • siekane orzechy, kakao i ew. rozpuszczona czekolada do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Torcik mokka
Sposób przygotowania 1. Ciasto : białka jajek ubij na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj z żółtkami. Dodaj bułkę tartą, orzechy i rum. Wymieszaj. Masę rozsmaruj na natłuszczonej tortownicy. Piecz 40 min w temperaturze 175 stopni. Ciasto wyjmij z formy i ostudź. 2.Skameralizuj 3 łyżki cukru. Karmel rozłóż na nasmarowanej olejem folii aluminiowej, pozostaw do zastygnięcia.3. Ubij 350 ml śmietany z 3 łyżkami kawy i 1/2 pozostałego cukru, dodaj rum. Ciasto rozetnij na 3 placki. Przełóż je kremem. 4. Ubij pozostała śmietanę z kawą i cukrem. Połowa posmaruj tort. Wierzch oprócz kakao, posyp pokruszonym karmelem i orzechami. Z pozostałego kremu wyciśnij rozetki. Możesz ew. ozdobić je rozpuszczoną czekolada.