misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Torcik pomarańczowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Torcik musi być schłodzony- dla małych i dużych łasuchów.

Torcik pomarańczowy

Składniki:

Torcik pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Torcik pomarańczowy
Jabłka upiec i przetrzeć przez sitko. Mannę namoczyć w 2/3 szklanki mleka.Resztę mleka zagotować , dodać kaszkę i gotować stale mieszając ok. 10 minut.Po wustudzeniu kaszkę wymieszać z jabłkami. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie ucierając dodawać po łyżce zimną masę z kaszki i jabłek. Przyprawić sokiem z cytryny i skórką otartą z cytryny.Tortownicę wyłożyć papierem, na dnie rozłożyć biszkopty,przykryć warstwą masy. Czynność powtarzać do wyczerpania biszkoptów .Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, usunąć błonki ,ułożyć dekoracyjnie na torcie.
Zagotować 3,5 szklanki wody z miętą, wyjąc gałązki a we wrzątku rozpuścić galaretki. Wierzch tortu zalać tężejącą galaretką, udekorować paseczkami skórki z pomarańczy.