2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Torcik z serkiem mascarpone

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 30

Pyszny aromatyczny torcik , ciekawe połączenie serka mascarpone i kawy

Torcik z serkiem mascarpone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik z serkiem mascarpone

 

  • Biszkopt:,
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanka mąki tortowej,
  • 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej miałkiej nie granulowanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki octu,
  • szczypta soli,

 

  • KREM:,
  • 500 gr serka mascarpone,
  • 500 ml śmietany kremówki 36%,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej,
  • 50 ml mocnego espresso,
  • 2 czubate łyżeczki zelatyny,
  • 4 czubate łyżki cukru pudru,
  • Poncz:,
  • 100 ml gorącej wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki rumu,
  • 50 ml espresso,
  • Dodatkowo :,
  • mały słoiczek dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania:

Torcik z serkiem mascarpone
Biszkopt: Odzielić białka od żółtek ,białka ubić mikserem pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka ,na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia kakao , kawę i ocet,wymieszać delikatnie najlepiej łyżką lub mikserem na najniższych obrotach,wyłożyć do nasmarowanej masłem tortownicy piec w temp 160 /* 30 minut poncz: w gorącej wodzie rozpuścić cukier a następnie dodać rum i kawę a na koniec sok z cytryny( poncz musi być zimny ) Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miseczki, wlać 3 łyżki śmietany kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej (stawiając miseczkę na rondelek). Zostawić do przestygnięcia. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody (nie może być grudek). Śmietanę ubić na sztywną masę z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Pod sam koniec wlać powoli żelatynę – powinna być jeszcze lekko letnia i płynna. Zmiksować. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać rozpuszczoną czekoladę i espresso i zmiksować na gładką masę. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać szpatułką Krem podzielić na 3 części – jedna cześć powinna być większa (do posmarowania góry, brzegów i zrobienia dekoracji) Przekroić biszkopt na dwa krążki polać ponczem jeden na spodzie posmarować dżemem porzeczkowym ,masę podzielić na 3 części jedną częścią posmarować krążek z dżemem przykryć biszkoptem i znów masa i ostatnia część biszkoptu resztą masy posmarować boki i wierzch udekorować wiórkami kokosowymi i czekoladowymi ziarenkami kawy.Smacznego.
Torcik z serkiem mascarpone
Pieczemy biszkopt wg przepisu przekladamy pyszną masą