Sposób przygotowania:
Torcik z serkiem mascarpone
Biszkopt: Odzielić białka od żółtek ,białka ubić mikserem pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka ,na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia kakao , kawę i ocet,wymieszać delikatnie najlepiej łyżką lub mikserem na najniższych obrotach,wyłożyć do nasmarowanej masłem tortownicy piec w temp 160 /* 30 minut poncz: w gorącej wodzie rozpuścić cukier a następnie dodać rum i kawę a na koniec sok z cytryny( poncz musi być zimny ) Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miseczki, wlać 3 łyżki śmietany kremówki i rozpuścić w kąpieli wodnej (stawiając miseczkę na rondelek). Zostawić do przestygnięcia. 2 łyżeczki żelatyny dokładnie rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody (nie może być grudek). Śmietanę ubić na sztywną masę z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru. Pod sam koniec wlać powoli żelatynę – powinna być jeszcze lekko letnia i płynna. Zmiksować. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać rozpuszczoną czekoladę i espresso i zmiksować na gładką masę. Dodać śmietanę i dobrze wymieszać szpatułką Krem podzielić na 3 części – jedna cześć powinna być większa (do posmarowania góry, brzegów i zrobienia dekoracji) Przekroić biszkopt na dwa krążki polać ponczem jeden na spodzie posmarować dżemem porzeczkowym ,masę podzielić na 3 części jedną częścią posmarować krążek z dżemem przykryć biszkoptem i znów masa i ostatnia część biszkoptu resztą masy posmarować boki i wierzch udekorować wiórkami kokosowymi i czekoladowymi ziarenkami kawy.Smacznego.
marietta
zewa
2milutka
24 lub 26 cm:)
zewa
2milutka
akurat tu udekorowałam samymi wiórkami ziarenka nie doczekały się ...dzieci zjadły:(