Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Torcik rabarbarowo - serowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybki torcik rabarbarowo - serowy z bitą śmietaną i truskawkami

Torcik rabarbarowo - serowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik rabarbarowo - serowy

 

  • Składniki :

 

 

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wody

 

  • Masa :
  • ser biały dwukrotnie mielony - 200 g
  • kokos - 4 łyżki
  • rabarbar - 200 g
  • cukier puder - 6 łyżek
  • laska wanilii - 1 szt

 

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik rabarbarowo - serowy
Sposób przyrządzenia:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę powoli dosypując cukier. Gdy białka będą ubite powoli, po jednej łyżce dodajemy żółtka rozkręcone wcześniej z łyżeczką wody. Na koniec również porcjami wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy ok. 15 minut. Wylewamy ciasto na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 2 blaty.Masa : Ser biały mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru i podprażonymi wiórkami kokosowymi. Dodajemy ziarenka wydrążone z laski wanilii. Rabarbar kroimy w drobną kostkę. Dosypujemy resztę cukru i gotujemy aż powstanie mus.Całośc: Wystudzony biszkopt smarujemy masą serową. Układamy kilka pokrojonych truskawek. Przykrywamy musem rabarbarowym i jeszcze jedną warstwą sera. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Odstawiamy do lodówki do przegryzienia na ok. 1,5 godziny,Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną 36% i truskawkami.
Torcik rabarbarowo - serowy
Torcik rabarbarowo - serowy z bitą śmietaną i truskawkami