Sposób przygotowania:
Torcik rabarbarowo - serowy
Sposób przyrządzenia:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę powoli dosypując cukier. Gdy białka będą ubite powoli, po jednej łyżce dodajemy żółtka rozkręcone wcześniej z łyżeczką wody. Na koniec również porcjami wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy ok. 15 minut. Wylewamy ciasto na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 2 blaty.Masa : Ser biały mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru i podprażonymi wiórkami kokosowymi. Dodajemy ziarenka wydrążone z laski wanilii. Rabarbar kroimy w drobną kostkę. Dosypujemy resztę cukru i gotujemy aż powstanie mus.Całośc: Wystudzony biszkopt smarujemy masą serową. Układamy kilka pokrojonych truskawek. Przykrywamy musem rabarbarowym i jeszcze jedną warstwą sera. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Odstawiamy do lodówki do przegryzienia na ok. 1,5 godziny,Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną 36% i truskawkami.
Izabela Nowak-slonce