kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 147]

Torcik rafaello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo nietypowy deser, niesamowicie smaczny i pożywny. Atutem jest nie tylko smak i wygląd ale również to iż jest bezglutenowy i wegański.

Torcik rafaello Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik rafaello

Spód:

Tort

  • 1 szkl kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 szkl wiórek kokosowych
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 8 łyżek cukru pudru
  • kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Torcik rafaello

Spód

Torcik rafaello
Suche nasiona orzechy i żurawinę mielimy w blenderze

Słonecznik, orzechy i żurawinę rozdrabniamy w blenderze ale nie na pył tylko na grubszą miazgę.

ETAP 2:

Torcik rafaello
Roztopiony olej mieszamy z zblendowanymi nasionami

Olej rozpuszczamy w garnku ale go nie gotujemy. Ciepły dodajemy do zmielonych nasion i mieszamy.

ETAP 3:

Torcik rafaello
Składniki spodu dociskamy i wygładzamy wstawiamy do lodówki

Składniki spodu wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania wierzchu.

ETAP 4:

Torcik rafaello
Kaszę należy przelać wrzątkiem wtedy szybciej się ugotuje

Kaszę przelewamy na sitku wrzątkiem, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szkl wody i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy kilka minut, aż woda się wygotuje a kasza zaskwierczy, przykrywamy garnek i odstawiamy na kilka minut.

ETAP 5:

Torcik rafaello
Kaszy nie studzimy wtedy wszystkie składniki lepiej się połączą

Ciepłą kaszę ucieramy blenderem i dodajemy mleko kokosowe nadal ucieramy (można już mikserem ale ja używałam cały czas blendera by nie brudzić już miksera ).

Wiórki rozdrabniamy w blenderze najlepiej już wcześniej je przygotować. Dodajemy do masy i ucieramy dosypując cukier jeśli uważamy że jest mało słodkie to dosładzamy.

Dodajemy olej kokosowy powinien się rozpuścić bo jeszcze kasza jest letnia. Na konie dajemy olejek migdałowy jeśli ktoś lubi bo nie jest to konieczne.

ETAP 6:

Torcik rafaello
Masę wykładamy na spód i wstawiamy dolodówki

Gotowy krem wykładamy na przygotowany spód, wygładzamy i wierz posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Dobrze się kroi i jest na prawdę smaczny w ogóle nie czuć że jest tu kasza jaglana.