Sposób przygotowania:
Torcik rafaelloSpód
Słonecznik, orzechy i żurawinę rozdrabniamy w blenderze ale nie na pył tylko na grubszą miazgę.
ETAP 2:
Olej rozpuszczamy w garnku ale go nie gotujemy. Ciepły dodajemy do zmielonych nasion i mieszamy.
ETAP 3:
Składniki spodu wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, dociskamy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania wierzchu.
ETAP 4:
Kaszę przelewamy na sitku wrzątkiem, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szkl wody i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy kilka minut, aż woda się wygotuje a kasza zaskwierczy, przykrywamy garnek i odstawiamy na kilka minut.
ETAP 5:
Ciepłą kaszę ucieramy blenderem i dodajemy mleko kokosowe nadal ucieramy (można już mikserem ale ja używałam cały czas blendera by nie brudzić już miksera ).
Wiórki rozdrabniamy w blenderze najlepiej już wcześniej je przygotować. Dodajemy do masy i ucieramy dosypując cukier jeśli uważamy że jest mało słodkie to dosładzamy.
Dodajemy olej kokosowy powinien się rozpuścić bo jeszcze kasza jest letnia. Na konie dajemy olejek migdałowy jeśli ktoś lubi bo nie jest to konieczne.
ETAP 6:
Gotowy krem wykładamy na przygotowany spód, wygładzamy i wierz posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Dobrze się kroi i jest na prawdę smaczny w ogóle nie czuć że jest tu kasza jaglana.