Sposób przygotowania:
Moj pierwszy tort - kokos i limonka
Najpierw zaczniemy od biszkoptów. Ja upiekłam sobie je dzień wcześniej .
Blat makowy :
Białka razem z solą ubijamy na bardzo sztywno, pod koniec dodając porcjami cukier , cukier waniliowy. Ubijamy dalej, po czym po chwili dodajemy po 1 żółtku i mieszamy. W oddzielną miskę przesiać mąki, wsypać do nich mak , wymieszać suche składniki i dodajemy do masy jajecznej.
Smarujemy tortownicę masłem i posypujemy bułką tartą
W nagrzanym piekarniku do 180 stopni pieczemy ok 45 minut.
Po upieczeniu i wystygnięciu przecinamy nasz makowy biszkopt na pół.
Biszkopt zwykły :
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodając pod koniec połowę cukru.
Żółtka , 4 łyżki letniej wody, cukier, cukier waniliowy ubijamy na baardzo kremowo.Masa staje się coraz bielsza.
Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem, przesiewamy to wszystko.
Na ubite żółtka dodajemy przesianą mąkę,budyń i proszek do pieczenia i na to wykładamy ubitą pianę i lekko w jedną stronę mieszamy na jednolite ciasto.
Topimy masło , studzimy i dodajemy do masy , delikatnie mieszamy.
Wylewamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 minut.
Masa Rafaelo:
Do żółtek dodajemy 1/2 szk cukru, cukier waniliowy i ucieramy mikserem.
Dodajemy następnie do żółtek mąkę, budyń i szk 1/2 mleka. Wszystko razem miksujemy
Pozostałe mleko zagotowujemy z resztą cukru, dodajemy naszą masę do gotującego się mleka i dokładnie mieszamy aż zgęstnieje budyń.
Zmiksować gorący budyń i stopniowo do gorącego budyniu dodajemy margarynę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz migdały. Dokładnie mieszamy .
Masa Limonkowa:
Wszystkie składniki OPRÓCZ OLIWY umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy ciągle meiszając. Gotujemy ok 2 minut do nabrania konsystencji budyniu. Na końcu dodać oliwę i znów podgrzewamy ze 2 minuty.
Jeśli będą grudki to przez sitko masę wziąć lub mikserem :)
Lukier plastyczny
W gorącej wodzie roztapiamy żelatynę. Dodajemy glukozę i mieszamy.
Płyn stopniowo wlewamy do cukru pudru, meiszamy łyżką a kiedy płyn zacznie wiązać się z cukrem pudrem zaczynamy wyrabiać ręką na gładką masę.
Biszkopt nasączamy dowolnym ponczem:)
(blat makowy przekroić na 2 części)
Przekładnie:
Blat makowy , masa rafaello , blat zwykly , masa rafaello , blat makowy , i masa limonkowa na wierzch i na boki .
Dowolnie dekorujemy
Blat makowy :
Białka razem z solą ubijamy na bardzo sztywno, pod koniec dodając porcjami cukier , cukier waniliowy. Ubijamy dalej, po czym po chwili dodajemy po 1 żółtku i mieszamy. W oddzielną miskę przesiać mąki, wsypać do nich mak , wymieszać suche składniki i dodajemy do masy jajecznej.
Smarujemy tortownicę masłem i posypujemy bułką tartą
W nagrzanym piekarniku do 180 stopni pieczemy ok 45 minut.
Po upieczeniu i wystygnięciu przecinamy nasz makowy biszkopt na pół.
Biszkopt zwykły :
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodając pod koniec połowę cukru.
Żółtka , 4 łyżki letniej wody, cukier, cukier waniliowy ubijamy na baardzo kremowo.Masa staje się coraz bielsza.
Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem, przesiewamy to wszystko.
Na ubite żółtka dodajemy przesianą mąkę,budyń i proszek do pieczenia i na to wykładamy ubitą pianę i lekko w jedną stronę mieszamy na jednolite ciasto.
Topimy masło , studzimy i dodajemy do masy , delikatnie mieszamy.
Wylewamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 minut.
Masa Rafaelo:
Do żółtek dodajemy 1/2 szk cukru, cukier waniliowy i ucieramy mikserem.
Dodajemy następnie do żółtek mąkę, budyń i szk 1/2 mleka. Wszystko razem miksujemy
Pozostałe mleko zagotowujemy z resztą cukru, dodajemy naszą masę do gotującego się mleka i dokładnie mieszamy aż zgęstnieje budyń.
Zmiksować gorący budyń i stopniowo do gorącego budyniu dodajemy margarynę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz migdały. Dokładnie mieszamy .
Masa Limonkowa:
Wszystkie składniki OPRÓCZ OLIWY umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy ciągle meiszając. Gotujemy ok 2 minut do nabrania konsystencji budyniu. Na końcu dodać oliwę i znów podgrzewamy ze 2 minuty.
Jeśli będą grudki to przez sitko masę wziąć lub mikserem :)
Lukier plastyczny
W gorącej wodzie roztapiamy żelatynę. Dodajemy glukozę i mieszamy.
Płyn stopniowo wlewamy do cukru pudru, meiszamy łyżką a kiedy płyn zacznie wiązać się z cukrem pudrem zaczynamy wyrabiać ręką na gładką masę.
Biszkopt nasączamy dowolnym ponczem:)
(blat makowy przekroić na 2 części)
Przekładnie:
Blat makowy , masa rafaello , blat zwykly , masa rafaello , blat makowy , i masa limonkowa na wierzch i na boki .
Dowolnie dekorujemy