Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Moj pierwszy tort - kokos i limonka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój pierwszy tort :D Kokosowo limonkowy :)

Moj pierwszy tort - kokos i limonka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moj pierwszy tort - kokos i limonka

 

  • Biszkopt makowy :
  • 7 jaj
  • Niecała szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maku suchego
  • 0,5 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

  • Masa kokosowa:
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 120 g płatków migdałowych
  • 1 cukier waniliowy
  • pół litra mleka
  • 250 g margaryny
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

 

 

  • Biszkopt zwykły :
  • 4 jaja
  • 80 gr mąki
  • 40 g budyniu
  • 100 g cukry
  • cukier waniliowy - jedno opakowanie
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki stopionego masła
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Masa Lemon :
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g cukru
  • 2 żółtka
  • sok z 3 cytryn + starta skórka z nich
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

  • Masa Plastyczna do Dekoracji
  • 800 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Moj pierwszy tort - kokos i limonka
Najpierw zaczniemy od biszkoptów. Ja upiekłam sobie je dzień wcześniej .
Blat makowy :
Białka razem z solą ubijamy na bardzo sztywno, pod koniec dodając porcjami cukier , cukier waniliowy. Ubijamy dalej, po czym po chwili dodajemy po 1 żółtku i mieszamy. W oddzielną miskę przesiać mąki, wsypać do nich mak , wymieszać suche składniki i dodajemy do masy jajecznej.
Smarujemy tortownicę masłem i posypujemy bułką tartą
W nagrzanym piekarniku do 180 stopni pieczemy ok 45 minut.
Po upieczeniu i wystygnięciu przecinamy nasz makowy biszkopt na pół.

Biszkopt zwykły :
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodając pod koniec połowę cukru.
Żółtka , 4 łyżki letniej wody, cukier, cukier waniliowy ubijamy na baardzo kremowo.Masa staje się coraz bielsza.
Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem, przesiewamy to wszystko.
Na ubite żółtka dodajemy przesianą mąkę,budyń i proszek do pieczenia i na to wykładamy ubitą pianę i lekko w jedną stronę mieszamy na jednolite ciasto.
Topimy masło , studzimy i dodajemy do masy , delikatnie mieszamy.
Wylewamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 minut.


Masa Rafaelo:
Do żółtek dodajemy 1/2 szk cukru, cukier waniliowy i ucieramy mikserem.
Dodajemy następnie do żółtek mąkę, budyń i szk 1/2 mleka. Wszystko razem miksujemy
Pozostałe mleko zagotowujemy z resztą cukru, dodajemy naszą masę do gotującego się mleka i dokładnie mieszamy aż zgęstnieje budyń.
Zmiksować gorący budyń i stopniowo do gorącego budyniu dodajemy margarynę. Następnie dodajemy wiórki kokosowe oraz migdały. Dokładnie mieszamy .

Masa Limonkowa:
Wszystkie składniki OPRÓCZ OLIWY umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy ciągle meiszając. Gotujemy ok 2 minut do nabrania konsystencji budyniu. Na końcu dodać oliwę i znów podgrzewamy ze 2 minuty.
Jeśli będą grudki to przez sitko masę wziąć lub mikserem :)


Lukier plastyczny
W gorącej wodzie roztapiamy żelatynę. Dodajemy glukozę i mieszamy.
Płyn stopniowo wlewamy do cukru pudru, meiszamy łyżką a kiedy płyn zacznie wiązać się z cukrem pudrem zaczynamy wyrabiać ręką na gładką masę.


Biszkopt nasączamy dowolnym ponczem:)

(blat makowy przekroić na 2 części)
Przekładnie:
Blat makowy , masa rafaello , blat zwykly , masa rafaello , blat makowy , i masa limonkowa na wierzch i na boki .

Dowolnie dekorujemy
Moj pierwszy tort - kokos i limonka
Pyszny tort kokosow-limonkowy :)
Moj pierwszy tort - kokos i limonka
biszkopt makowy przekrojony na pół ( zawsze niktą sobie pomagam )
Moj pierwszy tort - kokos i limonka
biszkopty posmarowane masą rafaelo . . .
Moj pierwszy tort - kokos i limonka
Ozdoba mojego tortu :D

Tagi:

biszkopt mak tort