Torcik serowy II

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt: jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tar

Torcik serowy II

Składniki:

Torcik serowy II

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa serowa:
  • 1 l mleka,
  • ½ l kwaśnej śmietany,
  • 3 żółtka,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 20 dag masła.

Sposób przygotowania:

Torcik serowy II
Biszkopt: jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy wylać ciasto. Upiec biszkopt.

Masa serowa: mleko zagotować. Śmietanę wymieszać z żółtkami, wlać do gotującego się mleka, podgrzewać aż zrobi się serek. Serek odcedzić na sicie.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce przestudzony serek, utrzeć.

Masę serową wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt.

Wierzch udekorować startą czekoladą.