jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Torcik śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

torcik śliwkowy polecany na jesienne i zimowe podwieczory do kawy i herbaty

Torcik śliwkowy

Składniki:

Torcik śliwkowy

 

  • CIASTO:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • tłuszcz- do smarowania formy
  • KREM:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 25 dag masła
  • 25 dag suszonych śliwek
  • 10 dag wyłuskanych orzechów laskowych
  • skórka pomarańczowa smażona
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Torcik śliwkowy
CIASTO: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ubite na sztywną pianę białka oraz cukier waniliowy. Ostrożnie wymieszać. Przelać ciasto do natłuszczonej blachy. Piec około 30 minut. Upieczony placek pokrajać na kwadratowe duże kawałki. KREM; Żółtka utrzeć z cukrem i zalać gotowanym mlekiem. Ciągle mieszając mocno podgrzać, nie dopuścić do zagotowania, a następnie ochłodzić. masło utrzeć do białości i wkładać stopniowo po łyżce do ochłodzonej masy. Gdy stanie się puszysta, wsypać cukier waniliowy. Kwadraty ciasta posmarować kremem i obficie posypać posiekanymi, wymoczonymi śliwkami, posiekanymi orzechami i skórką pomarańczową. Układać jedno na drugim i obciążyć na chwilę deseczką. Następnie posmarować kremem i przybrać połówkami śliwek i całymi orzechami.