Sposób przygotowania:
Torcik śliwkowy
CIASTO: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ubite na sztywną pianę białka oraz cukier waniliowy. Ostrożnie wymieszać. Przelać ciasto do natłuszczonej blachy. Piec około 30 minut. Upieczony placek pokrajać na kwadratowe duże kawałki. KREM; Żółtka utrzeć z cukrem i zalać gotowanym mlekiem. Ciągle mieszając mocno podgrzać, nie dopuścić do zagotowania, a następnie ochłodzić. masło utrzeć do białości i wkładać stopniowo po łyżce do ochłodzonej masy. Gdy stanie się puszysta, wsypać cukier waniliowy. Kwadraty ciasta posmarować kremem i obficie posypać posiekanymi, wymoczonymi śliwkami, posiekanymi orzechami i skórką pomarańczową. Układać jedno na drugim i obciążyć na chwilę deseczką. Następnie posmarować kremem i przybrać połówkami śliwek i całymi orzechami.