Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Torcik śmietankowo-czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Słodycz mas śmietankowo-czekoladowych została przełamana lekko kwaśną galaretką i lekko gorzkim biszkoptem.Torcik lekki i przepyszny.

Torcik śmietankowo-czekoladowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik śmietankowo-czekoladowy

 

 

 

  • Masa z mlecznej czekolady:
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

 

  • dodatkowo:
  • 1 galaretka wiśniowa
  • pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )
  • pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

Sposób przygotowania:

Torcik śmietankowo-czekoladowy
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę,stopniowo dodajemy cukier i ubijamy,następnie dodajemy żółtka.Obie mąki przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 25 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki. Biała masa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i stapiamy w kąpieli wodnej,studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy żelatynę i czekoladę,dokładnie ubijamy.Masę wykładamy na biszkopt,i odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu,odstawiamy do stężenia ,zastygająca wylewamy na masę śmietankową,na galaretkę nakładamy drugi krążek biszkoptu. Mas z mlecznej czekolady: Masę z mlecznej czekolady wykonujemy tak samo jak z białej.Następnie masą pokrywamy cały tort. Czekolady ścieramy na tarce o dużych oczkach,każdą osobno.Następnie dekorujemy tort. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
Torcik śmietankowo-czekoladowy
Gotowy,udekorowany i chłodzony tort,przygotowany do krojenia.