anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Torcik śmietankowo wisniowo

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Torcik smaczny,dałam inne galaretki na wierzch, bo czerwone już się znudziły:)

Torcik śmietankowo wisniowo

Składniki:

Torcik śmietankowo wisniowo

 

  • Biszkopt
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • mały cukier waniliowy
  • Krem
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem +2 czubate łyżki cukru
  • 1½ szklanki mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 30 dkg wiśni mrożonych wypestkowanych
  • Wierzch
  • 2 galaretki agrestowe lub o dowolnym smaku
  • 1 opakowanie rurek w mlecznej czekoladzie Armand lub innej firmy
  • kilka kostek czekolady mlecznej lub gorzkiej wg uznania
  • kilka wiśni do przybrania
  • Poncz
  • 3/4 szklanki przegotowanej chłodnej wody
  • cytryna do smaku
  • 2 czubate łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Torcik śmietankowo wisniowo
Wykonanie ciasta Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno pianę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i dalej ubijać.Pod koniec dodać obydwie mąki,wymieszane z proszkiem do pieczenia i upiec biszkopt.Tem.pieczenia180st,około 30 min. Gotowy biszkopt nasączyć ponczem, wykonanym z przegotowanej,chłodnej wody,wymieszanym z cukrem i sokiem z cytryny. Na nasączony biszkopt wyłożyć krem. Wykonanie kremu Ugotować budyń,wystudzić,masło ucierać,dodawać po łyżce budyniu i zrobić krem.Na końcu dodać wydrylowane mrożone wiśnie,bez soku i delikatnie wymieszać. Na krem ułożyć rurki,rurki można pokroić,przybrać wiśniami i posypać startą czekoladą.Zalać tężejącą galaretką.Pychotka polecam.