2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Torcik śmietanowo-truskawkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Torcik powstał spontanicznie, ot tak bez okazji, miałam miseczkę zebranych truskawek z ogrodu i musiałam coś z nimi zrobić, a że lubię słodkości powstał więc ten najprostszy letni torcik, skromny a jednocześnie kuszący.

Torcik śmietanowo-truskawkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik śmietanowo-truskawkowy

Różowy biszkopt:

Masa śmietanowa:

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1/2 kg serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 80 dag świeżych truskawek
  • wiórki kokosowe białe

Poncz:

  • 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek

Sposób przygotowania:

Torcik śmietanowo-truskawkowy

Biszkopt:

Torcik śmietanowo-truskawkowy
biszkopt przyrządzamy tak jak w przepisie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier dalej ubijając, następnie dodajemy żółtka miksujemy, oba rodzaje mąki mieszamy ze sobą przesiewamy do masy jajecznej przez sito, dodajemy barwnik-tyle w zależności jaki efekt chcemy uzyskać, mieszamy mikserem na najniższych obrotach do połączenia-należy to robić delikatnie aby piana nie opadła.Wylewamy biszkopt do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy o wym 26 cm pieczemy 35 minut w temp 170*c.

ETAP 2:

Torcik śmietanowo-truskawkowy
biszkopt po upieczeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty

Po wyjęciu i całkowitym wystudzeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty.

Masa:

Torcik śmietanowo-truskawkowy
Biszkopt nasączamy ponczem z kompotu smarujemy częścią kremu

Serek mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, umieszczamy składniki w misie miksera wsypujemy puder i miksujemy do powstania gęstego kremu.Blat nasączamy zimnym ponczem z kompotu smarujemy częścią kremu,

ETAP 4:

Torcik śmietanowo-truskawkowy
na kremie rozkładamy truskawki i tak samo robimy z pozostałymi warstwami tortu

w krem wciskamy umyte i osuszone owoce truskawek przekrojone na pół, przyciskamy drugim blatem który również nasączamy, smarujemy kremem i rozkładamy truskawki, przykrywamy trzecim blatem, rozsmarowujemy cienko kremem układamy dekoracyjnie plasterki truskawek, boki oprószamy wiórkami kokosowymi, schładzamy w lodówce.