ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Torcik w kształcie motyla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny torcik dla dzieci w kształcie motylka

Torcik w kształcie motyla

Składniki:

Torcik w kształcie motyla

 

  • 12 jajek
  • 2 szkl cukru
  • 1 i 3/4 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • puszka mleka skondensowanego dotowego
  • masło-do mleka skondensowanego
  • 3 kremy tortowe o różnych smakach+ mleko do kremów
  • do przybrania: kiwi, galaretki w cukrze, rurki z kremem, czekoladowe wzorki

Sposób przygotowania:

Torcik w kształcie motyla
Przygotować biszkopt jasny: Ubić białka z dodatkiem cukru, dodać żółtka i wymieszać z mąką (1szkl.) zmieszaną z proszkiem.Ciasto wylać na tortownicę i piec ok. 30-40 minut w temp. 160 C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przekroić na pół.Przygotować biszkopt kakaowy w ten sam sposób z tym, że mąki dodać 3/4 szkl. a na końcu wymieszać z kakaem.Także przekroić po upieczeniu.Przygotować masę toffi: Skondensowane mleko utrzeć dokładnie z rozmiękczonym masłem.Kremy tortowe utrzeć z mlekiem wg przepisu na op.Tort jest gotowy do przełożenia: na jasny biszkopt wyłożyć krem, przykryć kakaowym biszkoptem, znów krem, biszkopt jasny, posmarować masą toffi, wyłożyć kakaowy biszkopt, posmarować kremem. następnie tort przekroić na połowę i ułożyć tak dwie połówki by powstał motyl. Udekorować.

Tagi:

jajko jajka