Sposób przygotowania:
Torcik wuzetka z borówkamiCiasto:
Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy,
ETAP 2:
dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie szpatułką wymieszać do połączenia, na koniec wlać roztopione zimne masło, ponownie wymieszać,
ETAP 3:
Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wym 25/30 cm piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 30 minut.Wystudzić w formie, po czym wyjąć i przekroić wzdłuż na połowę.
Krem:
Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany.
Przygotowujemy poncz:
Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu.
ETAP 5:
Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy borówkami zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.Odstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia.
marietta
weronikaS