SUPERPRZEPIS

Torcik wuzetka z borówkami

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Torcik wuzetka z borówkami Więcej zdjęć (2)

Wspaniałe puszyste ciasto kakaowe które wszyscy znamy, tym razem w wersji z owocami i galaretką z dodatkiem ponczu z czarnej porzeczki i delikatnego kremu śmietanowego tworzy pyszną całość rozpływającą się w ustach.

Składniki:

Torcik wuzetka z borówkami

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 120 g mąki tortowej
  • 13 dag cukru
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 100 ml nalewki z czarnej porzeczki
  • 100 ml przegotowanej wody

Krem śmietanowy:

Wierzch:

  • 1 czerwona galaretka np malinowa lub porzeczkowa
  • 25 dag borówki amerykańskiej

Sposób przygotowania:

Torcik wuzetka z borówkami

Ciasto:

Torcik wuzetka z borówkami
masę z białek łączymy z ubitymi osobno żółtkami

Białka jaj ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć na puszystą masę osobno z resztą cukru, połączyć delikatnie obie masy,

ETAP 2:

Torcik wuzetka z borówkami
do masy jajecznej przesiewamy mąkę z kakao

dodać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie szpatułką wymieszać do połączenia, na koniec wlać roztopione zimne masło, ponownie wymieszać,

ETAP 3:

Torcik wuzetka z borówkami
wylewamy przygotowane ciasto do blaszki pieczemy

Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wym 25/30 cm piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 30 minut.Wystudzić w formie, po czym wyjąć i przekroić wzdłuż na połowę.

Krem:

Torcik wuzetka z borówkami
powstałym kremem przekładamy nasączone ciasto

Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany.
Przygotowujemy poncz:
Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu.

ETAP 5:

Torcik wuzetka z borówkami
na wierzchu rozsypujemy owoce zalewamy galaretką

Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy borówkami zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.Odstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia.


Tagi:

borówka