Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Torcik z czekoladą i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jasny biszkopt przekładany domową czekoladą, z masą śmietanową i galaretką.

Torcik z czekoladą i śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z czekoladą i śmietaną

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Czekolada:
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 kostki palmy
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 i 1/4 szklanki mleka w proszku
  • Poncz:
  • 1/2 cytryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • woda przegotowana i ostudzona
  • Dodatkowo:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki o smaku multiwitamina

Sposób przygotowania:

Torcik z czekoladą i śmietaną
Biszkopt: Jajka wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy. Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut. Do ubitych jajek dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszać. Średnią tortownicę (ok. 22 cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Do tortownicy przelać przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię. Biszkopt piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczony biszkopt wysypać "do góry nogami" na czystą ściereczkę i dobrze ostudzić. Czekolada: Palmę przełożyć do garnka. Dodać do niej cukier, mleko i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Masę ostudzić, wsypać do niej mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Poncz: Z cytryny wycisnąć sok. Dodać do niego cukier, wlać tyle wody, żeby razem było pół szklanki płynu. Dokładnie wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 płaty. Jeden włożyć do tortownicy, nasączyć połową ponczu. Na biszkopt wyłożyć czekoladę, wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim płatem biszkoptu, nasączyć resztą ponczu. Pół szklanki śmietany mocno podgrzać, rozpuścić w niej żelatynę, przestudzić. Resztę śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Śmietanę wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię, schłodzić w lodówce. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Ciasto mocno schłodzić w lodówce.
Torcik z czekoladą i śmietaną
Upieczony i ostudzony jasny biszkopt z dwóch jajek.
Torcik z czekoladą i śmietaną
Mleko w proszku dodane do ostudzonej czekoladowej masy.
Torcik z czekoladą i śmietaną
Domowa czekolada wyłożona na jeden nasączony płat biszkoptu.
Torcik z czekoladą i śmietaną
Śmietana kremówka ubita na sztywno i wymieszana z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną.