Torcik z krówkową polewą

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Małe co nieco do kawki i nie tylko.Elegancko udekorowany może pełnić rolę ciasta świątecznego.

Torcik z krówkową polewą

Składniki:

Torcik z krówkową polewą

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4szklanki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia.

 

  • Krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 jajko
  • 20 dag.cukru pudru
  • 25 dag. mleka w proszku
  • 2łyżeczki soku z cytryny.
  • Polewa:
  • 20 dag.krówek
  • 8 łyżek mleka.

 

Sposób przygotowania:

Torcik z krówkową polewą
Margarynę utrzeć na puszysto.Dodać cukier puder i jeszcze ucierać.Na koniec dodać żółtka,mąkę i proszek do pieczenia.Dokładnie wymieszać,najlepiej mikserem.Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.Następnie podzielić na pół i upiec dwa placki.Piec ok.30 min. w tem.180stopni. Masło utrzeć na puszysty krem i nie przerywając ucierania powoli dodawać cukier puder, wcześniej wybite i rozbełtane jajko,mleko w proszku oraz sok z cytryny.Ucierać do powstania jednolitej masy. Na upieczony i wystudzony krążek ciasta wyłożyć krem i nakryć drugim krążkiem. Krówki włożyć do rondla i gotować z mlekiem ,aż powstanie gęsta ,ciągnąca masa.Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Polewą posmarować wierzch ciasta i zostawić do przestygnięcia. W wersji świątecznej można udekorować ciasto marcepanowymi ozdobami.