SUPERPRZEPIS

Torcik z masą ajerkoniakową, galaretką i owocami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Torcik z masą ajerkoniakową, galaretką i owocami

Ciasto na każdą okazję. Ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Idealny deser do kawy.

Składniki:

Torcik z masą ajerkoniakową, galaretką i owocami

Biszkopt:

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki octu,

Masa ajerkoniakowa

  • 250 ml mleka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 100 ml ajerkoniaku,
  • 1 kostka masła,

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Torcik z masą ajerkoniakową, galaretką i owocami

Przygotowanie biszkoptu:

Torcik z masą ajerkoniakową, galaretką i owocami
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pozostałe składniki.

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.

Przygotowanie masy

Torcik z masą ajerkoniakową, galaretką i owocami
Gotujemy budyń. Ucieramy go z masłem i ajerkoniakiem.

Masa ajerkoniakowa: Z mleka odlewamy 100 ml. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy budyń. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Na końcu do masy wlewamy ajerkoniak. Wszystko razem ucieramy. Masą przekładamy upieczony biszkopt.

Przygotowanie galaretki

Torcik z masą ajerkoniakową, galaretką i owocami
Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie.

Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.

Przygotowanie owoców

Torcik z masą ajerkoniakową, galaretką i owocami
Owoce układamy na cieście i zalewamy tężejącą galaretką.

Winogrona obieramy z kiści. Z brzoskwini usuwamy pestkę. Owoc kroimy w półplasterki. Winogrona i brzoskwinię układamy na wierzchu ciasta. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.