Sposób przygotowania:
Torcik z masą ajerkoniakową, galaretką i owocamiPrzygotowanie biszkoptu:
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty.
Przygotowanie masy
Masa ajerkoniakowa: Z mleka odlewamy 100 ml. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy budyń. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Na końcu do masy wlewamy ajerkoniak. Wszystko razem ucieramy. Masą przekładamy upieczony biszkopt.
Przygotowanie galaretki
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia.
Przygotowanie owoców
Winogrona obieramy z kiści. Z brzoskwini usuwamy pestkę. Owoc kroimy w półplasterki. Winogrona i brzoskwinię układamy na wierzchu ciasta. Owoce zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
marietta