Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Torcik z masą kawową.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ten torcik smakuje przy każdej okazji.

Torcik z masą kawową.

Składniki:

Torcik z masą kawową.

 

  • jajka 5 szt
  • mąka tortowa 2 szkl
  • cukier 1 szkl
  • olej 3/4 szkl
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mleko 1/2 l
  • budyń waniliowy 1 szt
  • masło 15 dag
  • cukier puder 10 dag
  • żółtko 1 szt
  • napar z kawy 5 łyżek
  • czekolada deserowa 1 szt

 

Sposób przygotowania:

Torcik z masą kawową.
Do miski wbić jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę, wlać olej i wszystko razem miksować przez 10 minut. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-35 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na 3 części. Z mleka , proszku budyniowego i żółtka ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec ciągle ucierając dodać zimny napar z kawy. Przygotowaną masą przełożyć krążki biszkoptowe. Boki i wierzch posmarować masą, posypać tartą czekoladą.