Sposób przygotowania:
Torcik z mojito, owocami i czekoladąEtap 1
Biszkopt: Jajka wbić do miski, dodać do nich cukier. Jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut.
Etap 2
Do kremu jajecznego stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, ale delikatnie mieszać.
Etap 3
Dodać barwnik (użyłam barwnika w żelu, ale chyba lepszy byłby w proszku), delikatnie wymieszać.
Etap 4
Ciasto przelać do tortownicy (ok. 27 cm). Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut (ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika). Upieczony biszkopt dobrze ostudzić.
Etap 5
Masa owocowa: Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Banany obrać. Jabłka i banany pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na pół. Owoce przełożyć do garnka.
Etap 6
Do owoców dodać wodę i syrop, zagotować. Do gorących owoców wsypać galaretkę, wymieszać, tak, żeby dokładnie się rozpuściła. Wszystko ostudzić.
Etap 7
Poncz: Syrop wymieszać z wodą.
Biszkopt przekroić na pół na dwa płaty. Jedną część ciasta umieścić z powrotem w tortownicy, nasączyć połową ponczu. Na biszkopcie rozłożyć owoce, mocno schłodzić w lodówce.
Etap 8
Na owocach ułożyć drugi płat biszkoptu, nasączyć resztą ponczu.
Etap 9
Masa czekoladowa: Czekolady roztopić w kąpieli wodnej.
Etap10
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej Śmietan-fix.
Etap 11
Do ubitej śmietany powoli dodawać ciepłą czekoladę i cały czas mieszać. Czekoladową masę wyłożyć na ciasto, wyrównać powierzchnię, odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Etap 12
Przed podaniem ciasto dowolnie udekorować (ja użyłam startej czekolady z nadzieniem truflowo-likierowym).
Hrabina w kuchni
Beatris
Bardzo dziękuję:)
misia5
marietta
Alex_M
monikaT83