Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Torcik z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do tego torcika można dodać gotową masę serową.

Torcik z suszonymi śliwkami

Składniki:

Torcik z suszonymi śliwkami

 

  • 20 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • żółtka z 2 jajek gotowanych na twardo
  • 1 żółtko surowe
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag suszonych śliwek
  • 20 dag sera twarogowego
  • 2 łyżki margaryny
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Torcik z suszonymi śliwkami
Śliwki zamoczyć w wodzie na 1 dobę. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać. Następnie wsypać utarte na tarce żółtka z jajek na twardo, cukier puder, wlać surowe żółtko i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować, ułożyć w tortownicy i podpiec w temp 180 st na jasno złoty kolor, wyjąć, wystudzić. Na zimne ciasto ułożyć osączone, wypestkowane śliwki. Ser twarogowy zmiksować z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, margaryną. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i skórkę pomarańczową, delikatnie wymieszać, wyłożyć na ciasto na śliwki. Ponownie włożyć do piekarnika i piec na złoty kolor.