Sposób przygotowania:
Torcik zielona kula z robakami
Najpierw pieczemy wysoki biszkopt, będziemy go przekrawać na 3 . Ubijamy białka z odrobina soli potem dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i dajemy zółta -lekko mieszamy łyżką i wlewamy do tortownicy o średnicy ok 20-24 cm. Pieczemy. Upieczony przekrawamy na 3. Bierzemy miskę mniej-więcej o wymiarach tortownicy. Wyścielamy ją folią z zapasem aby potem zawinąć resztę foli na tort.Jeden biszkopt przecinamy na 6 trójkątów i wykładamy dno miski. Drugi biszkopt kroimy w paski i uzupełniamy dno miski. Gotujemy budyń zostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem do smaku , dodajemy rozpuszczona żelatynę. Dżem truskawkowy podgrzewamy na patelni i smarujemy nim biszkopt w misce. Wstawiamy na chwilę do lodówki aż dżem będzie zimny. Na dżem wlewamy śmietanę z żelatyną. Wstawiamy do lodówki aż będzie twarda. Zimny budyń ubijamy z masłem , dodajemy dżem truskawkowy dla słodkości i smaku. Masę wykładamy do masę śmietanowa . Wkładamy do lodówki na ok 15 min. Po tym czasie nakrywamy 3 biszkoptem miskę , odcinamy końcówki aby biszkopt był równy misce. Nakrywamy wystającą folią. Po kilku godzinach tort jest gotowy. Obracamy miskę i podnosimy ją. Robimy masę maślaną. Miksujemy masło z cukrem pudrem i odrobina mleka. Dodajemy barwnik. Taką masę nakąłdamy na kulę. Wstawiamy do lodówki. Następnie ozdabiamy tort żelkami .
marietta