jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1868]

Kruchy z rabarbarem i budyniem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To pyszne sezonowe ciasto z wykorzystaniem rabarbaru. Smakuje pysznie, powstaje prosto, szybko i jest na każdą kieszeń. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.

Kruchy z rabarbarem i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruchy z rabarbarem i budyniem

CIASTO:blaszka 24x36 cm

  • 0,5 kg mąki,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek,
  • 1 margaryna mleczna

RABARBAR:

BUDYŃ

Sposób przygotowania:

Kruchy z rabarbarem i budyniem

ETAP 1

Kruchy z rabarbarem i budyniem
na stolnicy umieszczamy składniki ciasta

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Tak przygotowane składniki zagniatamy.

ETAP 2

Kruchy z rabarbarem i budyniem
powstałe ciasto dzielimy na dwie części

Uzyskane jednolite ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Pierwszą nieco większą część wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki. Wyłożone ciasto dodatkowo nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Drugą część ciasta schładzamy.

ETAP 3

Kruchy z rabarbarem i budyniem
przygotowany rabarbar wykładamy na ciasto kruche

RABARBAR: Rabarbar myjemy i osuszamy. Osuszony kroimy na mniejsze części. Pokrojony łączymy z mąką i cukrem waniliowym.

Tak przygotowany wykładamy na ciasto kruche.

ETAP 4

Kruchy z rabarbarem i budyniem
ciepły budyń wylewamy na rabarbar

BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Drugą połowę łączymy z budyniami i mąką. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko.

Gotujemy budyń. Jeszcze ciepły wylewamy równą warstwą na rabarbar.

ETAP 5

Kruchy z rabarbarem i budyniem
schłodzone ciasto ścieramy na budyń

Na rozprowadzony budyń ścieramy schłodzone ciasto kruche. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy je około 55 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.

Tagi:

deser ciasto