Sposób przygotowania:
Tordu z kiełbasą krakowskąZaczyn
Drożdże wymieszać z 100 ml wody. Dodać 100 g mąki pszennej typ 750, wymieszać, a następnie ostawić na około 30-60 minut, aby powstał zaczyn.
Wyrabianie ciasta
Po tym czasie dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasto (w razie potrzeby podsypać blat mąką pszenną). Ciasto umieścić w oprószonej mąką misce i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do podwojenia objętości. Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie równe części.
Formowanie
Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x10 cm i grubości około 2 cm. Posypać równomiernie pieprzem i pokrojoną w kostkę kiełbasą krakowską.
Formowanie
Ciasta zwinąć w roladę, aby powstał wałek. W połowie rozwałkować mocniej, aby był cieńszy.
Pieczenie
Złożyć w tym miejscu na pół i spleść oba końce wokół siebie. Dokładnie zlepić. Bochenki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić przykryte ściereczką na około 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w 220 st. C w zaparowanym piekarniku około 20-25 minut do zarumienienia.
Studzenie
Następnie wyjąć i pozostawić do ostudzenia na kratce. Smacznego!
madziulka89