akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Tordu z kiełbasą krakowską

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysłowe pieczywo z dodatkiem kiełbasy krakowskiej. Przepis zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego- Chleb. domowa piekarnia. Polecam!

Tordu z kiełbasą krakowską Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tordu z kiełbasą krakowską

 

Sposób przygotowania:

Tordu z kiełbasą krakowską

Zaczyn

Drożdże wymieszać z 100 ml wody. Dodać 100 g mąki pszennej typ 750, wymieszać, a następnie ostawić na około 30-60 minut, aby powstał zaczyn.

Wyrabianie ciasta

Po tym czasie dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasto (w razie potrzeby podsypać blat mąką pszenną). Ciasto umieścić w oprószonej mąką misce i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do podwojenia objętości. Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie równe części.

Formowanie

Tordu z kiełbasą krakowską
Posypanie rozwałkowanego ciasta kiełbasą i pieprzem.

Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x10 cm i grubości około 2 cm. Posypać równomiernie pieprzem i pokrojoną w kostkę kiełbasą krakowską.

Formowanie

Tordu z kiełbasą krakowską
Zwijanie rozwałkowanego ciasta w roladę.

Ciasta zwinąć w roladę, aby powstał wałek. W połowie rozwałkować mocniej, aby był cieńszy.

Pieczenie

Złożyć w tym miejscu na pół i spleść oba końce wokół siebie. Dokładnie zlepić. Bochenki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić przykryte ściereczką na około 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w 220 st. C w zaparowanym piekarniku około 20-25 minut do zarumienienia.

Studzenie

Tordu z kiełbasą krakowską
Studzenie upieczonych tordu na kratce.

Następnie wyjąć i pozostawić do ostudzenia na kratce. Smacznego!


Tagi:

kielbasa