czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Tort

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tort zrobiłam na 14 urodziny syna.

Tort

Składniki:

Tort

 

  • Biszkopt ciemny o średnicy 28 cm
  • Biszkopt ciemny o średnicy 21 cm
  • Masa miętowa:
  • 1 l. śmietany słodkiej 30%
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 kg. cukierków miętowych (landrynek)
  • 1 opakowanie żelatyny
  • kilka kropli barwnika spożywczego zielonego
  • Masa cappuccino;
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kawy cappuccino śmietankowego
  • Poncz:
  • 100 ml.wódki
  • 200 ml.wody przegotowanej
  • 1/2 soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • Do dekoracji ciasto marcepanowe

Sposób przygotowania:

Tort
Upiec biszkopty wg. przepisu na mojej stronie z dodatkiem kakao. Masa miętowa:Cukierki rozpuścić w 1/2 l. gorącej wody z żelatyną, wystudzić.Śmietanę ubić z cukrem i pod koniec ubijania stopniowo dolewać cukierki z żelatyną, oraz barwnik. Biszkopty poprzecinać na 3 części,nasączyć ponczem (wszystkie składniki ponczu wymieszać) i przełożyć masą. Masa cappuccino:Żółtka i mąkę dobrze roztrzepać z cukrem i wlać do gotującego się mleka, zagotować i ostudzić.Masło ucierać dodając budyń i suchą kawę cappuccino. Masą posmarować duży biszkopt ułożyć na nim mały, również posmarować. Z ciasta marcepowanego (przepis na mojej stronie) wycinać płomienie i przykładać do tortu na górze ułożyć 3 czaszki i gotowe.