Sposób przygotowania:
Tort - Kubuś puchatek
Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wysmaruj miękkim masłem, dno wyłóż folią aluminiową. Folię na dnie posmaruj miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Przygotowanie ciasta:
Czekoladę połam na kosteczki, włóż do rondelka razem z masłem. Dodaj kawę rozpuszczoną w 100 ml zimnej wody. Podgrzewaj na małym ogniu aż składniki zaczną się roztapiać. Odstaw z ognia i mieszaj aż składniki całkowicie się roztopią.
Mąkę przesiej do misy razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wymieszaj z brązowym cukrem. Jajka wbij do miski i rozmiksuj mikserem na jednolitą masę. Wymieszaj z maślanką.
W jednej misce delikatnie wymieszaj łyżkę masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę i 15min. Ciasto ostudzić w formie, następnie przełóż na deskę.
Przekroić na 3 części.
Masa i polewa:
czekoladę połam na kosteczki, włóż do miski. W rondelku podgrzej śmietankę razem z cukrem, prawie do zagotowania. Przelej do miski z czekoladą, mieszaj aż czekolada całkowicie się roztopi i powstanie gładka masa. Tort przełóż wystudzoną i zgęstniałą masą.
Przygotowanie ciasta:
Czekoladę połam na kosteczki, włóż do rondelka razem z masłem. Dodaj kawę rozpuszczoną w 100 ml zimnej wody. Podgrzewaj na małym ogniu aż składniki zaczną się roztapiać. Odstaw z ognia i mieszaj aż składniki całkowicie się roztopią.
Mąkę przesiej do misy razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wymieszaj z brązowym cukrem. Jajka wbij do miski i rozmiksuj mikserem na jednolitą masę. Wymieszaj z maślanką.
W jednej misce delikatnie wymieszaj łyżkę masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę i 15min. Ciasto ostudzić w formie, następnie przełóż na deskę.
Przekroić na 3 części.
Masa i polewa:
czekoladę połam na kosteczki, włóż do miski. W rondelku podgrzej śmietankę razem z cukrem, prawie do zagotowania. Przelej do miski z czekoladą, mieszaj aż czekolada całkowicie się roztopi i powstanie gładka masa. Tort przełóż wystudzoną i zgęstniałą masą.
Netka
marietta
może spróbować,ale za to ja na pewno!5.