misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Tort ajerkoniakowy z pistacjami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

pyszny tort,który można podac na wielkanoc...

Tort ajerkoniakowy z pistacjami

Składniki:

Tort ajerkoniakowy z pistacjami

 

  • mały spód biszkoptowy
  • pół słoika galaretki z czerwonych porzeczek (225g)
  • 3/4 l kremówki
  • opakowanie zagęszczacza do śmietany
  • łyżka cukru
  • 50 ml ajerkoniaku
  • 3 dag posiekanych pistacji
  • cukrowe jajeczka
  • 12 zajączków z kruchego ciasta

 

Sposób przygotowania:

Tort ajerkoniakowy z pistacjami
Kremówkę ubić z cukrem i zagęszczaczem, doprawić ajerkoniakiem. Biszkopt przekroić na pół. Spód posmarować galaretką (2 łyżki odłożyć do dekoracji) i częścią bitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem. Ponownie nałożyć warstwę śmietany i posmarować nią również boki tortu. Resztę śmietany przełożyć do szprycerki, udekorować brzegi i środek tortu. Wierzch ozdobić kleksami z galaretki, kolorowymi jajeczkami i pistacjami, boki obłożyć zajączkami z ciasta.