Sposób przygotowania:
Tort Ambasador z cukrową dekoracją
BISZKOPT: Ubić białka, dosypując cukier. Kiedy piana jest sztywna dodać żółtka i mieszać w jedną stronę. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie wymieszać. Piec przez 20 min w 180C.
MASA: Zagotować 900 ml mleka. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać mąkę ziemniaczaną i dodatkowo pół szklanki mleka (pozostałe 50 ml), aby masa była rzadsza. Powoli wlewać do gotującego się mleka i ciągle mieszać. W chwili kiedy masa zacznie bardzo szybko gęstnieć zredukować ogień i energicznymi ruchami mieszać budyń, gdyż wychodzi baardzo gęsty. Odstawić do schłodzenia uprzednio przykrywając wierzch aby zapobiec stwardnieniu. Margarynę utrzeć. Dodawać wystudzony budyń miksując na średnich obrotach. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać skrojonego w kostkę ananasa, a do drugiej kakao i czekoladę. Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem z ananasa i przełożyć masami. Wstawić do schłódzenia
MASA: Zagotować 900 ml mleka. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać mąkę ziemniaczaną i dodatkowo pół szklanki mleka (pozostałe 50 ml), aby masa była rzadsza. Powoli wlewać do gotującego się mleka i ciągle mieszać. W chwili kiedy masa zacznie bardzo szybko gęstnieć zredukować ogień i energicznymi ruchami mieszać budyń, gdyż wychodzi baardzo gęsty. Odstawić do schłodzenia uprzednio przykrywając wierzch aby zapobiec stwardnieniu. Margarynę utrzeć. Dodawać wystudzony budyń miksując na średnich obrotach. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać skrojonego w kostkę ananasa, a do drugiej kakao i czekoladę. Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem z ananasa i przełożyć masami. Wstawić do schłódzenia
zbysiowa
czekoladka_m