Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Tort ananasowo-limetkowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tort dla zaawansowanych w sztuce cukierniczej

Tort ananasowo-limetkowy

Składniki:

Tort ananasowo-limetkowy

 

  • Kruche ciasto:
  • 200 g mąki,
  • 80 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 120 g masła,
  • 1 żółtko
  • Krem i dekoracja:
  • 1 puszka ananasów w krążkach (ok. 480 g),
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • starta skórka i sok z 2 limetek,
  • 8 płaskich łyżeczek rozpuszczonej żelatyny,250 g konfitury z moreli,
  • 1 gotowy spód biszkoptowy (a 26 cm),
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 150 g płynnej polewy z czekolady deserowej,
  • 12 plastrów limetek

Sposób przygotowania:

Tort ananasowo-limetkowy
Z mąki, cukru, soli, masła, i żółtka zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ok. 30 minut. Ananas osaczyć, potowe plastrów pokroić w kostkę. Żółtka utrzeć z cukrem, skórką i sokiem z limetek oraz żelatyną na gładki krem, chłodzić ok. 30 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy (0 26 cm) i piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Ciasto posmarować konfiturą i przykryć biszkoptem. Śmietanę ubić i razem z pokrojonym ananasem dodać do kremu, wymieszać, krem wyłożyć na biszkopt. Ciasto chłodzić 2 godziny. Tort ostrożnie wyjąć z formy. Plastry ananasa przekroić na pół, kilka zanurzyć w polewie, resztę polać polewą. Tort ozdobić ananasem i plastrami limetki.