Sposób przygotowania:
Tort ananasowy
W pierwszej kolejności przygotowujemy placek biszkoptowy na tort. Należy żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, potem mleko i mąkę. Na samym końcu powoli mieszamy z utartymi na pianę białkami. Gotowe ciasto biszkoptowe wlewamy na małą foremkę tortową 20 x 20 cm, wcześniej należy foremkę wysmarować masłem. Biszkopt pieczemy w piekarniku przez 20 minut na 180 C. Przygotowanie masy zaczynamy od zagotowania w małym rondelku budyniu według przepisu na opakowaniu. W drugim rondelku gotujemy mleko z cukrem, do wrzącego mleka dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy z ognia i wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Po ostudzeniu budyniu i masy z galaretką, łączymy obie masy i miksujemy z margaryną mikserem na jednolitą masę. Placek biszkoptowy przekrajamy na dwie części. Na pierwszy placek smarujemy część masy i rozsypujemy rodzynki z pokrojonym w kostkę ananasem z puszki. Przykrywamy drugim plackiem górę i smarujemy resztą masy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Posypujemy rodzynkami, potem zalewamy tężejącą galaretką ananasową i ponownie odstawiamy na noc do lodówki.
Natala1210
eli_555
Sarenka
marietta