Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Tort ananasowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienity tort na wyśmienite okazje

Tort ananasowy

Składniki:

Tort ananasowy

 

  • CIASTO:
  • 5 jajek
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • KREM:
  • 5 żółtek
  • 20 dkg cukru
  • 1,5 kostki masła
  • 1 puszka ananasów w plastrach
  • 1 puszka ananasów w kawałkach
  • 1 puszka owoców tropikalnych

Sposób przygotowania:

Tort ananasowy
CIASTO: Żółtka utrzeć z cukrem do białości.Do kogla - mogla przesiać mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszać. Białka ubić, pianę wymieszać z masą. Ciasto nałożyć do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. KREM: Żółtka ubić z cukrem na parze. Miękkie masło utrzeć, dodając po łyżce masę jajeczną. Ananasy w kawałkach osączyć z zalewy, pokroić na drobniejsze kawałki. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki, skropić je zalewą z ananasa i przełożyć kremem. Na każdej warstwie kremu rozłożyć kawałki ananasa. Wierzch i boki też posmarować kremem. Boki obłożyć krążkami ananasa. Wierzch udekorować kremem i mieszanką owoców tropikalnych.