Sposób przygotowania:
Tort bezowo - truskawkowyEtap 1:
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka i ucierać na gładką masę. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlać śmietankę. Dokładnie wymieszać.
Etap 2:
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 min w 175°C.
Etap 3:
Ciasto z bezą: Drugą warstwę ciasta przygotować jak pierwszą z podanych składników. Przełożyć do formy. Na wierzch wyłożyć bezę ubitą z białek i cukru pudru.
Etap 4:
Piec 50 - 60 minut w temp. 165°C. Zostawić w piekarniku do wystudzenia, aby beza nie opadła.
Etap 5:
Krem truskawkowy: Żelatyną rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudzić. Truskawki umyć, oczyścić i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Kilka zostawić na wierzch ciast, do dekoracji. Energicznie mieszając dodawać małymi porcjami żelatynę. (Jeśli powstałyby grudki wystarczy lekko podgrzać zmiksowane truskawki).
Etap 6:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i połączyć z musem truskawkowym. Krem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia i wyłożyć na pierwsze ciasto. Przykryć ciastem z bezą. Udekorować truskawkami. Wstawić ponownie do lodówki do pełnego stężenia.
LauraLaura