jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort bezowo- truskawkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

rewelacyjny tort na przyjęcia dla dzieci

Tort bezowo- truskawkowy

Składniki:

Tort bezowo- truskawkowy

 

  • 10 czubatych łyżek cukru pudru
  • 7 czubatych łyżek mąki
  • 6 płaskich łyżek masła
  • 6 czubatych łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 40 dag truskawek
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 4czubate łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort bezowo- truskawkowy
Utrzeć tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Oddzielić białka od żółtek 4 jajek. Dodawać kolejno żółtka do masy, ucierając do uzyskania konsystencji kremu. Zmieszać mąke pszenną z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy. Wlać mleko. Całość mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wysmarować tortownicę o śred. 26 cm tłuszczem. Przelać do niej połowę ciasta. Ubić białka na sztywną pianę, wsypując cukier puder. Połową piany posmarować ciasto w formie. Wstawić tortownicę do piekarnika nagrzanego do 175 stop. C. i piec 30 minut. Wyjąć do ostygniecia. W ten sam sposób przygotowac drugą warstwę ciasta. KREM: Rozprowadzić żelatynę. Oczyścić i umyć truskawki. 4 truskawki odłożyć do dekoracji. resztę zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać żelatynę, całość wymieszać i wstawić do lodówki. Ubić śmietanę wsypując cukier waniliowy, przemieszać z kremem, gdy ten zacznie tężeć. Zapiąć brzeg tortownicy, wokół dolnej warstwy ciasta. Posmarować kremem. Przykryć drugim krążkiem. wstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem, udekorować truskawkami.

Tagi:

jajko jajka