Sposób przygotowania:
Tort bezowo- truskawkowy
Utrzeć tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Oddzielić białka od żółtek 4 jajek. Dodawać kolejno żółtka do masy, ucierając do uzyskania konsystencji kremu. Zmieszać mąke pszenną z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy. Wlać mleko. Całość mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wysmarować tortownicę o śred. 26 cm tłuszczem. Przelać do niej połowę ciasta. Ubić białka na sztywną pianę, wsypując cukier puder. Połową piany posmarować ciasto w formie. Wstawić tortownicę do piekarnika nagrzanego do 175 stop. C. i piec 30 minut. Wyjąć do ostygniecia. W ten sam sposób przygotowac drugą warstwę ciasta. KREM: Rozprowadzić żelatynę. Oczyścić i umyć truskawki. 4 truskawki odłożyć do dekoracji. resztę zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać żelatynę, całość wymieszać i wstawić do lodówki. Ubić śmietanę wsypując cukier waniliowy, przemieszać z kremem, gdy ten zacznie tężeć. Zapiąć brzeg tortownicy, wokół dolnej warstwy ciasta. Posmarować kremem. Przykryć drugim krążkiem. wstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem, udekorować truskawkami.
marietta