jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort biszkoptowy ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjny tort bez pieczenia

Tort biszkoptowy ze śmietaną

Składniki:

Tort biszkoptowy ze śmietaną

 

  • 40 biszkoptów jasnych
  • 20 biszkoptów czekoladowych
  • 6 gruszek
  • 5 łyżek płatków migdałowych
  • 5 łyżek miodu
  • 1 kieliszek rumu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki śmietany kremówki4 łyżeczki cukru
  • LUKIER:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania:

Tort biszkoptowy ze śmietaną
Żelatynę namoczyć w mleku. Pokruszyć 5 jasnych biszkoptów. Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Płatki migdałowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni. Miód zalać szklanką wody, gotować 20 minut. Włożyć gruszki i dusić na małym ogniu 10 minut. Owoce wyjąć- jedną połówkę odłożyć, pokroić w kostkę, ostudzić. Pozostały syrop odparować do 1/4 objętości. Żelatynę podgrzewając rozpuścić. Ubić śmietanę z cukrem i połączyć z żelatyną, płatkami, gruszkami, okruchami biszkoptów i rumem. Biszkopty jasne i ciemne ustawić wokół tortownicy. Resztę pokruszyć i wysypać na dno. Delikatnie wyłożyć na to krem, wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Składniki na lukier utrzeć na jednolitą masę i rozprowadzić na wierzchu schłodzonego tortu. Odłożoną gruszkę pokroić cieniutko w plasterki, ułożyć na torcie w nieduży półksiężyć i polać syropem.

Tagi:

biszkopt