Sposób przygotowania:
Tort biszkoptowy ze śmietaną
Żelatynę namoczyć w mleku. Pokruszyć 5 jasnych biszkoptów. Gruszki obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Płatki migdałowe zrumienić na złoty kolor na suchej patelni. Miód zalać szklanką wody, gotować 20 minut. Włożyć gruszki i dusić na małym ogniu 10 minut. Owoce wyjąć- jedną połówkę odłożyć, pokroić w kostkę, ostudzić. Pozostały syrop odparować do 1/4 objętości. Żelatynę podgrzewając rozpuścić. Ubić śmietanę z cukrem i połączyć z żelatyną, płatkami, gruszkami, okruchami biszkoptów i rumem. Biszkopty jasne i ciemne ustawić wokół tortownicy. Resztę pokruszyć i wysypać na dno. Delikatnie wyłożyć na to krem, wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Składniki na lukier utrzeć na jednolitą masę i rozprowadzić na wierzchu schłodzonego tortu. Odłożoną gruszkę pokroić cieniutko w plasterki, ułożyć na torcie w nieduży półksiężyć i polać syropem.
Składniki na lukier utrzeć na jednolitą masę i rozprowadzić na wierzchu schłodzonego tortu. Odłożoną gruszkę pokroić cieniutko w plasterki, ułożyć na torcie w nieduży półksiężyć i polać syropem.