ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Tort borówkowo - śmietanowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort upiekłam mamie na urodziny, wszystkim bardzo smakował, mi również. Polecam!

Tort borówkowo - śmietanowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort borówkowo - śmietanowy

 

  • Składniki na tortownicę 27 cm:

 

  • biszkopt 3 warstwowy
  • 400 g dżemu z owoców leśnych
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 1 galaretka z owoców leśnych
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 500 g borówek amerykańskich
  • 4 śmietan fixy dr Oetker
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Tort borówkowo - śmietanowy
Biszkopt możemy kupić gotowy w sklepie, lub samodzielnie upiec (tą opcję polecam bardziej:)) Pierwszą warstwę pokrywamy masą galaretkowo - śmietankową: 400 ml śmietany ubijamy na sztywno, lekko słodząc cukrem pudrem pod koniec ubijania. Galaretkę z owoców leśnych zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, dodajemy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, studzimy aż będzie letnia i wlewamy do ubitej śmietany. Dodajemy 2 śmietan fixy. Wszystko mieszamy, dodajemy borówki (zostawiając odpowiednią ilość owoców do dekoracji tortu). Masę odstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć, pokrywamy nią tort (najlepiej na ten czas założyć na biszkopt obręcz tortownicy). Tort wkładamy do lodówki, a gdy masa stężeje zupełnie (ok 30-60 minut) wyjmujemy tort, i nakładamy drugą warstwę biszkoptu. Warstwę tą smarujemy dżemem i nakładamy górną warstwę ciasta. Następnie przystępujemy do końcowej dekoracji. Ubijamy na sztywno resztę bitej śmietany, dodajemy pozostałe 2 śmietan fixy oraz cukier puder (ilość wedle własnego uznania). Bitą śmietaną pokrywamy dokładnie cały tort. Wykonujemy dekoracje z borówek. Gotowe!
Tort borówkowo - śmietanowy
Masa śmietankowo - galaretkowa z borówkami stanowi główny element tortu.
Tort borówkowo - śmietanowy
Na czas tężenia masy najlepiej założyć obręcz tortownicy.
Tort borówkowo - śmietanowy
Masa stężeje szybko dzięki żelatynie i galaretce.
Tort borówkowo - śmietanowy
Całości smaku dopełni dżem z owoców leśnych.

Tagi:

biszkopt