Sposób przygotowania:
Tort borówkowo - śmietanowy
Biszkopt możemy kupić gotowy w sklepie, lub samodzielnie upiec (tą opcję polecam bardziej:)) Pierwszą warstwę pokrywamy masą galaretkowo - śmietankową: 400 ml śmietany ubijamy na sztywno, lekko słodząc cukrem pudrem pod koniec ubijania. Galaretkę z owoców leśnych zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, dodajemy żelatynę, mieszamy aż się rozpuści, studzimy aż będzie letnia i wlewamy do ubitej śmietany. Dodajemy 2 śmietan fixy. Wszystko mieszamy, dodajemy borówki (zostawiając odpowiednią ilość owoców do dekoracji tortu). Masę odstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć, pokrywamy nią tort (najlepiej na ten czas założyć na biszkopt obręcz tortownicy). Tort wkładamy do lodówki, a gdy masa stężeje zupełnie (ok 30-60 minut) wyjmujemy tort, i nakładamy drugą warstwę biszkoptu. Warstwę tą smarujemy dżemem i nakładamy górną warstwę ciasta. Następnie przystępujemy do końcowej dekoracji. Ubijamy na sztywno resztę bitej śmietany, dodajemy pozostałe 2 śmietan fixy oraz cukier puder (ilość wedle własnego uznania). Bitą śmietaną pokrywamy dokładnie cały tort. Wykonujemy dekoracje z borówek. Gotowe!